Ljubuška kula postala poznata u cijelom svijetu, UŠLA U TOP ČETIRI PARAGLAJDERSKE DESTINACIJE na Balkanu

 

Letenje u Ljubuškom pruža vrhunski užitak letenja kako za XC pilote, tako i za rekreativne pilote koji žele uživati u večernjoj termici i laminarnom vjetru na padini. Inače, poletište Ljubuški – Kula nalazi se na južnoj strani padine, na 340 metara nadmorske visine.

Paragliding Ljubuški postao je poznat u cijelom svijetu, a “Ljubuška kula” uz “Slovenske startove” ušla je u top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu.

Letenje u Ljubuškom pruža vrhunski užitak letenja kako za XC pilote, tako i za rekreativne pilote koji žele uživati u večernjoj termici i laminarnom vjetru na padini. Inače, poletište Ljubuški – Kula nalazi se na južnoj strani padine, na 340 metara nadmorske visine.

– Piloti u Ljubuški dolaze iz cijele Europe, ali i drugih kontinenata, iako zasad ne u tako velikom broju. U Bosni i Hercegovini naš klub drži uvjerljivo prvo mjesto u ukupnom zbroju preletenih kilometara i sati provedenih u zraku – kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik kluba “Paragliding Ljubuški” David Šiljeg i dodao da poletište Ljubuški – Kula godišnje broji preko 1.000 polijetanja što ih svrstava uz bok s top tri slovenska terena, dok iza sebe ostavljaju sva najfrekventnija poletišta u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i sl.

Naglasio je kako je poletište Ljubuški – Kula veliki mamac za sve pilote kako iz BiH, tako i iz šire regije i cijelog svijeta.

– Paragliding Ljubuški je u velikoj ekspanziji. Neslužbeno radimo i usluge tandem letova. Budući da licenciranje za tandem pilote u našoj državi trenutno ide jako sporo, nismo na nekoj zavidnoj razini po tome, jer treba bolja organizacija, no trudimo se da budemo što kompetentniji i profesionalniji – pojasnio je Šiljeg.

Po njegovim riječima, ovaj adrenalinski sport nije bezopasan, ali uz poštivanje propisa, opasnosti se mogu svesti na najnižu razinu.

– Ovaj sport spada u skupinu ekstremnih spotova, ovo je zrakoplovni sport. Kada bi rekao da je ovaj sport bezopasan, lagao bih. Opasnost i nesigurnost se može svesti na najnižu razinu ako se pristupi pravilnoj obuci, zatim pridržava svih zrakoplovnih propisa te ako se poštuju meteorološki uvjeti i radi sve ono što priručnici, knjige i škola nalažu o ovom sportu. Izlasci u nepoznato, letenje u uvjetima koji nisu prilagođeni našoj opremi i našoj vještini, mogu završiti tragično, povredom ili slično – naglašava Šiljeg, piše Fena.

Sportske aktivnosti koje priprema “Paragliding Ljubuški” su Ljubuški Outdoor Festivala pod nazivom “Lj O F”, potom disciplina Precizno slijetanje “Kosača”, a nakon toga tradicionalno u rujnu “Ljubuški Open”, piše FENA.

-Precizno slijetanje ‘Kosača’ dio je Ljubuškog Outdoor festivala gdje smo mi jedan od tri nositelja, uz bicikliste i trkače. Planiramo brendirati takav oblik festivala u ovom djelu Hercegovine, a i u široj regiji tako što ćemo objediniti outdoor discipline koje su karakteristične za naš grad i kraj, a to su trčanje, biciklizam i u zadnje vrijeme paragliding – kazao je predsjednik kluba “Paragliding Ljubuški”.

Inače, “Paragliding Ljubuški” službeno postoji od 2016. godine, a paraglajdingom su se bavili i ranije. Trenutno klub broji oko dvadesetak članova i osim Ljubuškog, dolaze iz Opuzena, Makarske, Drvenika, Doboja…

-Najduži let koji su napravili članovi našeg kluba bio je iz Ljubuškog u Donji Vakuf 120.3 kilometra. A za mene osobno, najbolji let koji je napravljen iz našeg kluba bio je onaj Branimira Mandića koji je preletio iz Ljubuškog u Trebinje, što je bio dosta zahtjevan i tehnički jako lijep let – zaključio je Šiljeg.

Slobodna Bosna

1711 Posjeta 1 Posjeta danas