Hutba: Tri važne dimenzije mjeseca ramazana

Hvala Allahu na svim blagodatima u našim životima. Hvala Mu i na svakom stanju u kojem se nalazimo. Sve nam je lakše kada nam Allah pomaže a sve teže bez Njegove pomoći.

Neka je salavat i selam na Allahovog miljenika i poslanika, pejgambera Muhammeda a.s. radost naših srca i milost svih svjetova. Salavat i selam na njegovu časnu porodicu Ehl el-Bejt i uzorite prijatelje – Ashabe.

Srcem vjerujem i jezikom očitujem da je samo Allah Bog i da je Muhammed a.s. Božiji rob i poslanik.

Allah dž.š. u Kur’anu kaže: „U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.“ (El-Bekare, 185)

Draga braćo i sestre, djeco i omladino,

Mubarek mjesec ramazan nastupa ove godine u ponedjeljak 12.04.2021. sa akšam namazom i tu večer će se klanjati i prva teravije. Prvi dan posta je u utorak 13.04.2021. godine ako Bog da.

Mubarek mjesec ramazan obiluje duhovnim blagodatima. One ispunjavaju naš život i daju mu smisao. Daju nam snagu i inspiraciju. Ulijevaju nam sigurnost i smiraj. Čine nas zadovoljnim i sretnim. Brane nas od ružnih nagona i ne daju razočarenjima da uđu u naša srca.

  1. Duhovna dimenzija ramazana

Redovan namaz i post te učenje Kur’ana je jedan od puteva da se približimo Allahu dž.š. i da privučemo blagodati u svoj život tokom ramazana. To se nikako ne može postići silom jer su duhovne stvari delikatne te zahtijevaju dosta pažnje, strpljenja i istrajnosti. Zato je vjernik svim srcem posvećen i predan ibadetu u ramazanu. Prati svoj duhovni razvoj i stalno se drži Pravoga puta.

2. Dimenzija lijepog ophođenja

Pored ove ibadetske ili duhovne dimenzije ramazana, postoji druga jednako važna dimenzija na koju nam Poslanik a.s. ukazuje, a to je lijepo ophođenje i ponašanje prema najbližima i najmilijima. U ramazanu vjernik treba biti bolji prema ocu i majci, bolji prema svome supružniku, bolji prema svome djetetu, bolji prema rodbini, prijateljima, komšijama i radnim kolegama. To je jednako važno kao i namaz, post i učenje Kur’ana. Ako se naše srce ispuni imanom i ljubavlju kroz naše duhovne aktivnosti to će se ogledati u našem porodičnom i društvenom životu jer ćemo svu tu duhovnu ljepotu prenositi na one koji su oko nas.

3. Društveno-odgovorna dimenzija

I treća dimenzija ramazana je društveno-korisna i ogleda se u pomaganju onih koji su siromašni i nemaju osnovne potrepštine za normalan život. Svaki musliman i muslimanka koji su u financijskoj i materijalnoj mogućnosti će tokom mjeseca ramazana izdvojiti zekat, dati sadaku i sadekat-ul-fitr.

Dakle, duhovna dimenzija ramazana prožima naše biće i popravlja naše stanje. Zatim ona popravlja naš odnos sa porodicom, rodbinom i prijateljima, te pruža ruku pomoći onima koju su zapostavljeni i zaboravljeni u društvu. Na taj način ramazan poboljšava naše sveukupno stanje i širi blagodati u sve pore individualnog, porodičnog i društvenog života.

Zato je važno čuvati ravnomjernost, ravnopravnost i balans u ove tri dimenzije. Nije lijepo biti predan u ibadetu a loš prema ljudima. To daje jednu jako odbojnu sliku čovjeka i to treba ispravljati i korigovati. Kao što nije normalno biti dobar prema drugima a loš prema samom sebi – u smislu zapostavljanja svoga duhovnog stanja i veze sa Allahom. Zekat i sadaka ne umanjuju bogatstvo nego ga oplemenjuju i uveličavaju. Tako stvaramo ambijent nade i solidarnosti u društvu i to je neizostavni dio vjere koji je na istoj razini kao i namaz i post.

Napisah ovo, tražim oprosta sebi, vama i svim muslimanima i muslimankama. I vi tražite oprost od Allaha i činite istigfar jer On je milostiv i puno prašta.

„Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.“ (El-Nahl, 90)

Dr. Faruk-ef. Terzić

Imam džemata Oslo

772 Posjeta 1 Posjeta danas