Međunarodni praznik rada

U svijetu se danas obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti. Istorija ovog praznika počinje 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog radnog vremena.

Organizatori protesta zahtjeve su prethodno uputili poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine. Kao odgovor uslijedila je represija, i u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.

Proslava praznika ustanovljena je tri godine kasnije, a odluku su donijeli predstavnici radnika iz cijelog sveta na Prvom kongresu Druge internacionale u Parizu, proglasivši 1. maj za Međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti.

Svake godine se 1. maj obilježava u znak sjećanja na prve žrtve borbe za ostvarenje radničkih prava. Tog dana širom SAD održano je oko 5.000 štrajkova nezadovoljnih radnika uz slogan – tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Tacno.net

Svim ljubušacima čestitam 1 maj-međunarodni praznik rada.
Ovom prilikom Vam “poklanjam” fotografiju za praznik,koja je nastala 27.07.1967 na
skupu omladine(2500),održanom na starom Gradu-kuli hercega Stjepana.Fotografija je
iz porodičnog albuma Sakiba Bećirovića-Kibe,našeg ljubušaka koji živi u Sarajevu.
Prepoznajte se i uživajte!

Kemal Mahić,profesor

1425 Posjeta 1 Posjeta danas