Sretni i berićetni praznični dani: Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Bajram šerif mubarek olsun!

Širom svijeta danas će muslimani proslaviti prvi dan Ramazanskog bajrama.

Nakon jednomjesečnog posta, koji je trajao tokom mjeseca ramazana, nastupio je jedan od najvećih praznika u islamu, a muslimanke i muslimani dočekat će ga, uglavnom, u porodičnom okruženju.

Bajram, inače, posebna je radost za najmlađe. Danas će brojnim domovima i ulicama odjekivati povici “bajram banka”, a bajramluk je nešto čemu se najmlađi izuzetno raduju. Običaj je to prema kojem djeca posjećuju stariju rodbinu, komšije i prijatelje koji ih darivaju slatkišima ili novcem – nekada su posebno bile popularne “šećerke” (vrsta kruške). Također, jedan od starih običaja, koji se ponegdje u BiH uspio očuvati do danas, jeste da djeca roditeljima Bajram čestitaju ljubeći ih u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu (dova je molitva u islamu, a riječ hajr znači dobro ili sreća, op.pr.).U džamijama širom BiH ovog jutra je klanjan bajram-namaz, proučene su dove.

U Sarajevu se bajram-namaz se klanjao u 6.02 sati.

Centralna bajramska svečanost je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisul-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je bajram-namaz, a potom održao i hutbu (pobožni govor).

Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, na mezarju Kovači brojne delegacije proučit će Fatihu, Jasin i dovu. Treći dan je predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Ramazanski bajram pada na prvi dan mjeseca ševvala, desetog od dvanaest mjeseci hidžretskog kalendara.

Bajram šerif mubarek olsun!

 

Radio Sarajevo

Ljubusaci.com

 

 

2397 Posjeta 2 Posjeta danas