Uživajte u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine: Provedite vikend na očaravajućim lokacijama

Pandemijske okolnosti još uvijek otežavaju putovanja izvan granica Bosne i Hercegovine, što otvara priliku da i dalje istražujete i upoznajete ljepote koje nudi krajolik naše države.

Idealno rješenje za bijeg od gužve i gradske vreve, u novim uslovima i od pandemije, je odlazak u prirodno okruženje ili na planinu. Pandemija, iako je spriječila dolazak stranih turista u našu zemlju, donijela je veliki broj novih domaćih posjetilaca koji su pohrlili na planine i izletišta u potrazi za sadržajem koji će unijeti svojevrstan balans u svakodnevnicu znatno poremećenu restriktivnim mjerama.

Turistički radnik Adnan Subašić predložio nam je nekoliko destinacija, koje nisu toliko atraktivne, a svakako su vrijedne posjete. Prema njegovom mišljenju ukoliko ste ljubitelji prirode, rijeka, jezera, planina i prelijepih prizora, ovi prijedlozi će zasigurno opravdati očekivanja.

Vodopad Blihe

Nedaleko od Sanskog Mosta, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, skriva se očaravajući vodopad Blihe, na istoimenoj rijeci, a našao se i na listi Subašićevih prijedloga.

Vodopad poznatiji kao Blihin skok jedan je od najslikovitijih u našoj zemlji. Dolazak do samog vodopada iziskuje pješačenje petnaestak minuta, ali veličanstveni prizor vrijedan je svakog koraka.

“Vodopad Blihe, Sanski Most, jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini”, istako je.

Također, Subašić je predložio još jedno mjesto koje se nalazi u blizini Sanskog Mosta, a riječ je o Dabarskom vrelu.

“Dabarsko vrelo nalazi se 10 km od centra Sanskog Mosta. Jedan dio puta je makadam, ali se može prići automobilom. Do Vrela je potrebno nekih pet minuta pješačenja označenom stazom. Impresivan prirodni fenomen gdje huk vode iz žive, vertikalne stijene u velikim količinama izbija na površinu tako da od samog početka formira snažnu rijeku”, naveo je.

Vodopad Blihe (Foto: Instagram)
Vodopad Blihe (Foto: Instagram)

Blihin skok prirodna je znamenitost Bosanske Krajine te se nalazi pod zaštitom kao spomenik prirode. Prizor vode koja se lomi i pada niz grbavu stijenu je predivan i svakog posjetioca ostavlja bez daha.

Lomi se niz stijenu visoku oko 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. Vodopad ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost. Park prirode “Blihin vodopad”, koji obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, površinom od 50 kvadratnih kilometara obuhvata širok dijapazon ponuda koje se mogu prezentirati kako domaćim tako i stranim turistima. Poseban fenomen je da iz tako male rječice nastaje tako visok vodopad, koji pri svom padu formira malo jezerce.

Vodopad Žukovica

Vodopad Žukovica je smješten u Posuškom Zagorju, mjesto je koje očrava svojom ljepotom, netaknutom prirodom. Tik uz vodopad nalazi se i Žukovička pećina, a ovaj kraj nikog neće ostavit ravnodušnim.

Vodopad Žukovica (Foto: Try Bosnia)
Vodopad Žukovica (Foto: Try Bosnia)

“Vodopad Žukovica nalazi se u zaseoku Vir, nekih 15 km udaljen od centra Posušja”, kaže Subašić, pojašnjavajući kako doći do ovog skrivenog hercegovačkog dragulja.

Vodopad Koćuša

Plahovite rijeke biser su Hercegovine, a većina nas je uživala uz obale Neretve, Bune, Bregave, Trebišnjice, ali i Trebižata. Jedan od najimpresivnijih vodopada u našoj zemlji – vodopad Kravica, nalazi se upravo na Trebižatu. Međutim, osim svima poznate Kravice, ova hercegovačka rijeka skriva, iako manje, svakako ne i manje lijepe vodopade kakvi su Koćuša i Čeveljuša.

Vodopad Koćuša (Foto: Klix.ba)
Vodopad Koćuša (Foto: Klix.ba)

Vodopad Koćuša nalazi se u selu Veljaci u općini Ljubuški i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim.

Visina slapa je pet, a dužina 50 metara, a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto.

Turovi Kazani na Željeznici

Jedno ne toliko poznato izletište u blizini Sarajeva, a riječ je o mjestu Turovi, koje se nalazi nedaleko od Trnova, na glavnom putu za planinu Treskavicu. U neposrednoj blizini sela nalazi se prirodni fenomen Kazani, stjena kroz koju je rijeka Željeznica pravila kamene kazane te slijevajući se iz kazana u kazan sebi napravila korito.

Turovi Kazani (Foto: Instagram)
Turovi Kazani (Foto: Instagram)

Na mjestu Turovih Kazana napravljeno je i izletište koje je izuzetno privlačno posjetiocima zbog blizine glavnog grada Sarajeva. Osim jedinstvene prirode koju možete pronaći u Turovima, ovdje možete posjetite i izletište koje sadrži nekoliko šadrvana s klupama i stolovima.

Slap na Žepi

Mjesto koje vrijedi posjetiti je i Slap na Žepi, odnosno mjesto gdje se rijeka Žepa ulijeva u Drinu.

Slap na Žepi (Foto: Try Bosnia)
Slap na Žepi (Foto: Try Bosnia)

“Slap na Žepi nalazi se oko četiri kilometra od centra Žepe. Ovdje se rijeka Žepa ulijeva u Drinu. Zavučeni skriveni biser jedan je od najljepših prirodnih fenomena Bosne i Hercegovine. U ponudi je vožnja čamcima, a put do ove blagodati je potpuno asfaltiran”, dodao je.

Most Ovčiji brod

S obzirom da naša zemlja čuva mnoštvo zdanja iz osmanskog perioda, kao što je veličanstveni Stari most u Mostaru i višegradska ćuprija Mehmed-paše Sokolovića, očekivano je da postoje i pojedini zaboravljeni mostovi kao što je nevesinjski Ovčiji brod.

Rimski most na Šujici (Foto: Try Bosnia)
Rimski most na Šujici (Foto: Try Bosnia)

“Ovčiji brod je most preko rijeke Zalomke koji se nalazi u selu Bratač, 15 km od Nevesinja. Most predstavlja remek-djelo tadašnjeg neimarstva kojeg su Osmanlije podigle u 16. stoljeću, a danas je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine”, kazao je Subašić, dodajući da se svakako treba posjetiti i stari most na rijeci Šujici poznat kao Rimski most.

Jezero Nula kod Vareša

Među brojnim lokalitetima koje preporućuje, Subašić izdvaja i jezero Nula kod Vareša. Brojni entuzijasti vareškog kraja pokušavaju od jezera napraviti privlačnu turističku destinaciju, koja uglavnom služi lokalnom stanovništvu za kupanje tokom toplih ljetnih dana.

Jezero Nula kod Vareša (Foto: Try Bosnia)
Jezero Nula kod Vareša (Foto: Try Bosnia)

“Vareško jezero Nula najveći je bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini. Jezero nije prirodno i nastalo je prije 30 godina na površinskom kopu bivšeg rudnika ‘Smreka'”, kazao je.

Mladi zaljubljeni u prirodne ljepote, ali i kulturno-historijske spomenike Bosne i Hercegovine navodi još nekoliko zanimljivih lokaliteta kao što su Vrelo Bunice u blizini Blagaja, vodopad Ilomska kod Skender Vakufa, vidikovac na Žlijebu udaljen pet kilometara od sela Diva Grabovica na Čvrsnici, kao i Bobijaško nedaleko od Sanskog Mosta.

875 Posjeta 1 Posjeta danas