UGOVOR O OBNOVI TVRĐAVE HERCEG STJEPANA

Grad Ljubuški nastavlja s očuvanjem svoje kulturno-povijesne baštine i obnovom tvrđave herceg Stjepana.

Nakon što je nedavno završila prva faza radova koja je rezultirala obnovom istočnog obrambenog bedema, a čemu su prethodila provedena arheološka iskapanja, u Gradskoj upravi Grada Ljubuškog u četvrtak je upriličeno potpisivanje ugovora “Rekonstrukcija i konzervacija starog grada Ljubuški i rekonstrukcija bočnog zida na ljubuškoj tvrđavi“ u okviru projekta HERITAGE REVIVED.

Ugovor vrijedan 780.692,90 KM potpisali su gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o Mostar Ekrem Maksumić.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević, ministar MUP-a ŽZH David Grbavac, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH HERAG Rade Luburić i v.d. direktora JP Parkovi d.o.o. Ljubuški Nikica Vučić.

Iz tvrtke izvođača radova imaju iskustva konzervacijom i obnovom kulturnih spomenika i starih građevina, a uspješno su završili i prvu fazu obnove tvrđave herceg Stjepana

– Projekt je prilično zahtjevan. Međutim, ukoliko ostali sudionici budu na razini kao što ćemo biti mi, onda možemo poručiti da ćemo ovaj posao završiti dobro, kvalitetno i na vrijeme ako budemo imali sreću s vremenom i nekim drugim okolnostima – kazao je direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o Mostar Ekrem Maksumić.

Sigurnost za posjetitelje

Gradonačelnik Vedran Markotić u izjavi za medije osvrnuo se na projekt i dosadašnje radove na obnovi srednjovjekovne tvrđave, kao i značaju projekta za Ljubuški.

– Prošle godine smo radili bedem na tvrđavi koji je bio u najkritičnijem stanju, a današnjim potpisom ugovora, čija je vrijednost puno veća, radimo središnji dio tvrđave, odnosno obnovu kule Herceguše i branič kule, koji bi za 12 mjeseci trebao zasjati u punom sjaju. Mislim da je to za Ljubuški velika stvar – istaknuo je.

Realizacijom ovog projekta bit će proširena turistička ponuda, što će doprinijeti razvoju turizma, a time i otvaranju novih radnih mjesta.

– Dosad nismo bili u mogućnosti da možemo tvrđavu turistički valorizirati, nismo mogli tu dovoditi posjetitelje, jer je njihova sigurnost bila ugrožena baš zbog tog središnjeg dijela koji je u dosta lošem stanju. Obnovom tog dijela tvrđava će biti sigurna za turiste i naše stanovnike – zaključio je gradonačelnik Markotić.

Širenje turističke ponude

Glavni cilj projekta „Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja – HERITAGE REVIVED“ je diverzificirati i promovirati kulturnu turističku ponudu povijesnih gradova zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturom i turizmu iskustva, novim i poboljšanim turističkim objektima i turističkoj infrastrukturi.

Nositelj projekta vrijednog 1.965.441,19 eura je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR) i Općina Ulcinj (MNG)

– Ovo potpisivanje ugovora je jedna od aktivnosti projekta. Drugi dio aktivnosti odnosit će se na izgradnju vojnog rimskog logora na Gračinama gdje ćemo izgraditi posjetiteljski centar. Ove dvije aktivnosti su u vrijednosti oko 1,1 milijun eura. Mislimo da kad se i ovaj projekt završi da će posjetitelji imati što i vidjeti kroz ove starine – rekao je ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić.

ljubuski.ba

Bolji Ljubuski; Radio Ljubuski

855 Posjeta 1 Posjeta danas