U Mostaru otvorena izložba posvećena Veležovoj legendi Enveru Mariću

Povodom jubileja Fudbalskog kluba Velež, stotog rođendana, danas je u Mostaru otvorena izložba dokumentarne građe pod nazivom ”Enver Marić – Veležova vedeta svjetske reputacije”, autora Zlatka Serdarevića. Na izložbi su prezentirani plakati, fotografije, katalozi i ostali materijali dokumentarnog karaktera, a kako je autor najavio, to je ustvari prva iz serijala izložbi koje će tokom narednih godinu dana priređivati povodom Veležovog jubileja.

“Izložba je u čast jubileja i uspješnog rada i djelovanja kluba koji je simbol Mostara, ali ujedno i dio proslave velikog uspjeha – plasmana FK Velež u Konferencijsku ligu. Riječ je o novinskim člancima i fotografijama koje prikupljam još od 70-ih godina prošlog vijeka. U to vrijeme sam studirao u Beogradu i s nestrpljenjem čekao dolazak novina u trafike. Danas posjedujem bogatu građu, mnogo materijala, a ovo što je izloženo danas samo je mali dio“, rekao je autor izložbe Zlatko Serdarević.

Serdarević je bio autor izložbe posvećene Enveru Mariću i u vrijeme kada je “Leteći Mostarac“ bio na liječenju u Berlinu, što je kako kaže, tada posebno obradovalo velikog golmana i trenera.

“I danas je počašćen i drago mu je. On je velika ličnost u sportskom i ljudskom smislu i smatram da nije valorizovan u rodnom gradu onoliko koliko je zaslužio“, dodao je Serdarević.

Enver Marić je u kratkom razgovoru potvrdio da je od nedavno njegova jedina adresa ona u Mostaru, te da nema nemjeru odlaziti u Berlin, osim kratkih posjeta zbog određenih administrativnih radnji. Ponosan je na svoju karijeru, ovjekovječenu na danas otvorenoj izložbi.

“Svake fotografije i svakog detalja se i danas sjećam. Brzo je prošlo i mnogo je vremena prošlo. Ja sam u Veležu počeo 1968. godine, a danas se lijepo prisjetiti se svega toga. Mnogo je značajnih i dragih momenata, mnogo je i dragih utakmica i teško je neku izdvajati. Za mene je obična intervencija koju uradi golman bila važna. To je pet, šest radnji, za sve to naravno potrebna je koncentracija i pravovremenost“, rekao je Marić.

Prokomentarisao je i nedavni veliki uspjeh Veleža, plasman na evropsku scenu nakon 33 godine pauze.

“Apsolutno zasluženo. Da nisu imali kvalitet i radili dobro do toga ne bi došlo. Želim im svaku sreću. Mislim da i na evropskoj sceni mogu nešto napraviti. Nikad nikoga ne treba precijeniti, ali ni podcijeniti. I AEK se može pobijediti. Treba samo vjerovati u sebe i vjerujem da će sve uspješno završiti“, optimističan je Marić.

Marić je upitan i da li je zapazio nekog golmana u Bosni i Hercegovini koji se ističe u odnosu na druge.

“Vladimir Kovačević koji je dosad branio za Sarajevo je izvanredno građen i ima dobru perspektivu. Ibrahim Šehić u reprezentaciji brani dobro i on je trenutno broj jedan, ali u budućnosti kada dođe vrijeme, Kovačević može biti rješenje jer ima sve što je potrebno kvalitetnom golmanu“, pojasnio je Marić.

federalna.ba/AA

 

1245 Posjeta 1 Posjeta danas