DŽAMIJA NESUH-age VUČIJAKOVIĆA U MOSTARU

Vjerski objekt,džamija.
Prema nekim izvorima oko 1528/1529.godine,Nesuh-aga Vučijaković podiže ”  džamiju pored Sahat kule,u blizini Potkujundžiluka i Staroga mosta,na Glavnoj ulici(Carskoj džadi),ali i Džamija pod Lipom,zbog jedne velike stare lipe koja je bila zasađena pred njom.
Stablo lipe djelovalo je kao da je posađeno u jednu veliku,kamenom ograđenu, saksiju,a svojim granama kao da je grlilo munaru džamije.
Ova džamija jedna je od tri potkupolne džamije Mostara.
Jedino prema narodnim pričama možemo zaključiti da je porijeklo osnivača ove džamije iz LJUBUŠKOG.Džamiju Nesuh-age Vučijakovića klesali su dalmatinski majstori pa ima određeni mediteranski štih u svom ukupnom izgledu.
Služila je svojoj namjeni sve do 1941.godine.a nakon Drugog svjetskog rata bila je zatvorena da bi u poslijeratno vrijeme bila restaurirana i pretvorena u odjeljak Arhiva Hercegovine.
U posljednjem ratu ova lijepa džamija bila je znatno oštećena,munara joj je skraćena skoro do šerefe,a nakon rata,tek godine 1998.,ponovno je obnovljena i vraćena svojoj osnovnoj namjeni,te tako opet služi vjernicima.

Izvor: Tibor Vrančić :MOSTARSKI LEKSIKON,

Fram Ziral,Mostar 2020.godine.
Izbor:Kemal Mahic

 

1131 Posjeta 1 Posjeta danas