Promocija knjige Edhije Mahić „Jedan je zavičaj srca“ u Mostaru

U organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tacno.net, u srijedu, 25.8.2021. godine s početkom u 20 sati, u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru održat će se promocija knjige „Jedan je zavičaj srca“ autorice Edhije Mahić.

Ova knjiga autobiografskog sadržaja, u izdanju Daorsona, govori o etapama odrastanja i težini životnog puta od rodne Foče do Ljubuškog, u kojem je provela godine formiranja i sazrijevanja, pa sve do izbjeglištva u Norveškoj, koja je postala i njen dom.

U promociji ove dragocjene knjige, uz autoricu, učestvovat će prof. dr. Esad Bajtal i dr. Enes Kujundžić, a moderator će biti Nedžad Maksumić.

O knjizi su rekli:

„Ono što mi se nametnulo kao dojam tokom čitanja i razmišljanja nakon pročitanog rukopisa je to da je Jedan je zavičaj srca iskreno i hrabro napisano djelo o putu koji je prošla autorica od doba djetinjstva i djevojašta u rodnom kraju, preko ratnih i izbjegličkih nemilica i iskušenja koje je prouzrokvala agresija na Bosnu i Hercegovinu i u kojoj je doživjela teške duševne patnje i izgubila dom i sve što je činilo smisao i ljepotu života koji je bio pred njom i od kojeg je, puna optimizma, imala lijepa i vedra očekivanja, a stekla bolna sjećanja, do nalažeja novog smisla života i novog doma u Norveškoj, u kojoj je našla svoj teško stečeni duhovni mir i otkrila dar i potrebu za pisanjem… Djelo je, ljudski i autorski, napisano pošteno, bez mržnje i želje za osvetom, napisano s puno ljubavi i poštovanja prema istini, zavičaju i domovini, koji su jedno i jedini u svakom iskrenom srcu i poštenoj duši…. Ima u djelu Jedan je zavičaj srca i lijepih, dirljivih lirskih slika, ali i potresnih slika zločina i pustošenja, ima lijepih zapažanja i refleksija o ljudima i ljudskoj sudbini, ima zanimljivo portretiranih likova. Posebno su dojmljivi prizori iz porodičnog života…. Ima mjesta koja pokazuju da su ih pisali životno iskustvo i poznavanje prirode i psihe žene. Ima razumijevanja i poštovanja drugog i drugačijeg, ali i zahtijeva da budeš poštovan. Život Edhije Mahić, opisan jednostavno a uvjerljivo, jasnim rečenicama i jezikom u kojem ima i nešto od osobitosti autoričina zavičaja i porodičnog jezičkog izraza, upravo je lijep primjer kako se bori za svoje ljudsko dostojanstvo, kako se ono stiče i čuva.“ (Zejćir Hasić)

„Edhija Mahić, Ljubušanka sa stalnim prebivalištem u gradu Trondheimu, nekadašnjoj prijestolnici Norveške, svojom knjigom proze poetičnog naslova Jedan je zavičaj srca jedina je zapravo žena pisac među Bosankama u ovoj skandinavskoj zemlji. Obradovala me, ali ne i iznenadila pojava ovog Edhijinog životopisa jer je njega ustvari napisao život i trebalo je samo imati snage i volje i to smjestiti u knjigu. Rijetkim razlogom, kao novinar Bosanske pošte koja je dvadeset godina dva puta mjesečno izlazila u Skandinaviji, sreo sam i upoznao Edhiju Mahić. U to malo i egzotično mjesto u srednjoj Norveškoj, Edhija je s roditeljima i djecom stigla kao izbjeglica iz Ljubuškog.“ (Uzeir Bukvić)

Niko od nas ne zna svoj put, jer Put se pravi hodajući, kako reče poznati pisac Antonio Machado. Moj put je između dvije korice ove knjige, kaže autorica Edhija Mahić. Bez obzira na različite okolnosti i iskustva na tom putu, nastojala sam proći ga pošteno i hrabro. Moram priznati, knjiga me je emotivno pa i fizički prilično iscrpila ali i oslobodila, ozdravila. Nadam se da ću ohrabriti i druge žene da pišu jer bosansko-hercegovačke žene su hrabre, lijepe, sposobne i mogu sve.

Tacno.net

1115 Posjeta 2 Posjeta danas