Hivzija Hasandedić: MUSLIBEGOVIĆA KUĆA

Ova se kuća nalazi u Osmana Đikića ulici u Brankovcu.Sagrađena je 1876.godine i jedna je od posljednjih i najmlađih kuća u Mostaru iz turskog doba.Ona je na jedan sprat,s doksatom(ćoškom9 i dvorištem ograđenim visokim zidom.

Kad govorimo o starim stambenim zgradama u Mostaru,treba još spomenuti i slijedeće:Alajbegovićev ćošak u Alajbegovića ulici,Ćumurijin ćošak(sada Šainov) u Brankovcu,Kajtazov ćošak(sada Muminagića) u braće Fejića ulici,Hadžiosmanovića ćošak na Mejdanu(danas Trg 1.maja),Lakišića kuću u Bišćevića ulici,Biskupov konak u Vukodolu,Rudinčevu kuću u Cernici i druge.Ove kuće su sačuvale kako u svom enterijeru tako i eksterijeru mnoga obiljećja stare stambene arhitekture.

Sve naprijed spomenute zgrade predstavljaju prvorazrednu atrakciju za strance koji ih često posjećuju i svi koji proučavaju arhitekturu stare stambene zgrade u Mostaru.

Prije dvadesetak godina u Mostaru su srušeni Ljubušakov(ranije Kosića) ćošak u Braće Fejića ulici,te Fazilov i Novin ćošak u Podhumu.Sve tri ove zgrade su bile na sprat i imale su doksate(ćoškove) prema ulici.

Pored naprije navedenih,u izvorima se spominju i ove stambene zgrade:Čelebića ćošak na Luci u koji je odsjeo Omer Rizvanbegović kada je 1814.godine došao u Mostar za muteselima.Batinić navodi da je u ovom ćošku udavljen Mehmed Dadić,mostarski ajan.

Rustema Rizvanbegovića ćošak je bio lociran na Suhodolini pri vrhu Kalhanske ulice.Ovaj je ćošak srušen 1890.godine i na njegovim temeljima je sagrađen gornji dio kalhane.U izvorima se spominju još slijeće kuće u Mostaru:Margetine,Bakamovića,Dadića,koje su zapaljene 1814.godine,Hadžiselimovića,Gluhića,Balića,Kapića i druge.

Od svih mostarskih vakifa jedino je Ali-paša Rizvanbegović ostavio 34 kuće u Bjelušinama i uvakufio ih za kuću.Savremena urbanizacija je veliki neprijatelj svih kulurno-historijskih spomenika pa i stambenih zgrada.Naša je dužnost da neke trajno zaštitimo i sačuvamo,jer one i po svojoj unutarnjoj i vanjskoj ljepoti to zaslužuju.

(Muslibegovića kuća je sanirana 2000.godine i predstavlja reprezentativni orijentalno-stambeni objekat u gradu.Od Alajbegovića ćoška danas postoje samo zidovi.Na mjestu Ćumurijina ćoška danas se nalazi novi objekat Muminagića ćošak je 2004.godine,pošto je bio oronuo,istovjetno saniran.Lakišića kuća u Bišćevića sokaku,nakon ratnih stradanja,2000.godine je uspješno obnovljena.)

 

Izvor:Hivzija Hasandedić:“Spomenici kulure Turskog doba u Mostaru“;IKC MOSTAR 2005.(drugo dopunjeno izdanje)

Priredio:Kemal Mahić

954 Posjeta 1 Posjeta danas