U Mostaru izložena najbolja arhitektonska ostvarenja ‘Collegium Artisticum 2021

Organizatori navode kako je “Collegium Artisticum – Arhitektura” najznačajnija, najstarija i jedina godišnja smotra arhitekture u BiH.

Selektivna izložba najboljih arhitektonskih ostvarenja “Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura”, na kojoj su prikazana 22 rada iz cijele BiH, otvorena je u petak u Mostaru u organizaciji Asocijacije arhitekata u BiH uz pomoć Grada Mostara i Udruženja za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti “For A”.

Jedna od osnivačica udruženja “For A” Nina Terzić kazala je u razgovoru za Fenu kako je tročlana stručna internacionalna komisija za selekciju i valorizaciju radova ovogodišnje izložbe, koju su činili Mirna Pedalo, Malina Čvoro i Margita Grubiša, odabrala 22 od ukupno 35 pristiglih radova iz cijele države.”Među njima je nagrađeno sedam radova, a Grand Prix “Collegium Artisticum – Arhitektura 2021” dobio je Studio Trokut iz Sarajeva kojeg vode Ilma i Seid Kobilica, za projekt “Mekteb u Smailbegovićima” i oni su večerašnju izložbu započeli predavanjem o svom projektu”, kazala je Terzić.

Po njezinim riječima, ovakve izložbe mladim ljudima mogu dati neku viziju što se sve kroz arhitekturu može postići.

”Pretpostavljam da je arhitektura dobro zastupljena u našoj regiji i da postoji zanimanje za nju s obzirom da je pokrenut fakultet i u Mostaru i u Sarajevu, a neki naši studenti studiraju i u Hrvatskoj. Mislim da je to lijepo i kreativno zanimanje, nekada može biti teško, ali u svakom slučaju daje puno mogućnosti”, istaknula je Terzić.

Organizatori navode kako je “Collegium Artisticum – Arhitektura” najznačajnija, najstarija i jedina godišnja smotra arhitekture u BiH. F Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH teži otvorenju šireg dijaloga o kvaliteti arhitektonske produkcije širom BiH, te želi potaknuti sve profesionalce da sudjeluju u ovoj smotri arhitekture i podizanju kvalitete izgrađenog prostora.

Izložba u Mostaru ostaje otvorena do ponedjeljka, 29. studenoga.

Bljesak.info

Napomena: Nina Terzić je kćerka Almase (Džemala) Muminagić – Terzić, rodom sa Žabljaka. Nina je takođe projektovala kuću Muminagića na potezu Stari pazar – Žabljak, u ulici Kasima Gujića 24 A.

 

 

– Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/slikarstvo/u-mostaru-izlozena-najbolja-arhitektonska-ostvarenja-collegium-artisticum-2021/365988?fbclid=IwAR099j6ux6QP2W8G-AjOvK4laZl4RObUHUhV4N5x2_YTkNSLoPpvTccrguE

1555 Posjeta 1 Posjeta danas