“Quo, vadis Aida” proglašen najboljim evropskim filmom

Sjajna je noć za bh. kinematografiju. Nakon što je Jasmila Žbanić proglašena najboljom evropskom redateljicom, a Jasna Đuričić najboljom glumicom, stigla je još jedna vrijedna nagrada.

Film Quo, vadis Aida, redateljice Jasmile Žbanić proglašen je najboljim filmom na 34. svečanoj dodjeli Evropske filmske nagrade u Berlinu.

Od ukupno devetnaest kategorija, film Jasmile Žbanić je nominovan u čak četiri – za najbolji evropski film 2021., najbolju evropsku redateljicu, najbolju evropsku glumicu i najbolju evropsku scenaristicu.

Emotivno obraćanje Jasmile Žbanić

Bh. redateljica Jasmila Žbanić ponovo je osvjetlala obraz Bosne i Hercegovine u svijetu.

Na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, održanoj u Berlinu, Jasmila Žbanić je dominirala, osvojivši čak tri nagrade za film “Quo Vadis, Aida?”.

“Quo Vadis, Aida?” je bio nominovan u četiri kategorije, a osvojio je nagrade u tri i to: Jasmila Žbanić kao najbolja evropska rediteljica, Jasna Đuričić kao najbolja evropska glumica, te film kao najbolje evropsko ostvarenje u 2021. godini.

Jasmila nakon ovakvog uspjeha nije mogla sakriti emocije.

“Hvala svima. Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice, one se i dalje zajedno zalažu za život”, počela je Jasmila.

Oslobodjenje.ba

1018 Posjeta 1 Posjeta danas