“Majski cvijet” pozdravilo odluku o brisanju mHE na Bunskim kanalima

Ekološko udruženje “Majski cvijet” pozdravila je odluku Gradskog vijeća Mostara o zabrani izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

“Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće Grada Mostara konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku o brisanju mHE s lokaliteta Bunskih kanala – spomenika prirode. Mi smo tokom ove dugogodišnje borbe dokazali da smo bili upravu i da je učinjen niz nezakonitosti te da na ovom lokalitetu nije dozvoljena gradnja mHE. Očekujemo da ovaj zaključak Gradskog vijeća primijene i Vijeće za Prostorni plan, kao i Odjel za urbanizam te Zavod za planiranje Grada Mostara prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana te da se u novom prostornom planu neće naći mHE Buna 1 i 2”, saopćeno je iz Udruženja “Majski cvijet”.

Iz tog udruženja podsjećaju da je Vijeću za Prostorni plan, Gradskom vijeću i sekretarijatu gradonačelnika Mostara upućen zahtjev da se iz postojećeg Prostornog plana izbrišu mHE Buna 1 i 2 te da se novi prostorni plan usvoji u redovitoj proceduri što podrazumijeva organiziranje široke javne rasprave nakon što bude usvojen nacrt prostornog plana koji je trenutno u pripremi.

(Fena)

904 Posjeta 1 Posjeta danas