Grad Mostar implementira četiri velika evropska projekta

Grad Mostar u ovoj godini pokrenuo je provođenje nekoliko važnih i velikih projekata finansiranih sredstvima Europske unije.

Ovakve aktivnosti vjerodostojan su primjer kvalitetnog iskorištavanja bespovratnih sredstava i pomoći iz EU fondova u svrhu razvoja grada, podizanja standarda i kvaliteta života svih građana i imaju za cilj približiti Mostar dobrim praksama ostalih evropskih gradova, saopšteno je iz Grada Mostara.

Navodi se kako je Grad Mostar vodeći partner u projektu “COOPeR: Unaprjeđenje konkurentnosti proizvodnje maslina u programskom području putem prekogranične suradnje”, finansiran od strane IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Zajedno s Hrvatskom privrednom komorom, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, GPrivrednom komorom FBiH i Maslinarskim društvom “Boka” radi se na uspostavljanju mreže maslinara, zadruga i institucija koje se bave maslinarstvom na području BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Glavni rezultat ovoga projekta je uspostavljanje “Razvojnog centra za maslinarstvo” u Mostaru, a što podrazumijeva izgradnju objekta i opremanje istog i nabavku laboratorijske opreme.

Takođe, nastavljena je implementacija projekta “RELOAD 2: Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2”, a koji je nastavak projekta jačanja lokalne demokratije iz razdoblja od 2009. do 2016. godine, finansiran od Evropske unije, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Iz Grada su podsjetili i na projekat “MEG: Projekt općinskog okolinskog upravljanja”, koji finansira Vlade Švicarske, u provođenju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, a koji ima za cilj doprinijeti daljoj demokratizaciji lokalne uprave u BiH, kao i uvođenju efektivnijih i efikasnijih javnih usluga za građane i građanke.

Ovo se planira postići kroz dijalog o politici dobre lokalne uprave, zajedno s regulatornim poboljšanjima na području usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, koji će u konačnici omogućiti efektivnije, pravednije i održivo pružanje osnovnih lokalnih usluga.

Grad Mostar uključen je i u provođenju projekta “PIPLS: Projekt unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini”, s ciljem unapređenja pristupa ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Projekst je trogodišnja inicijativa koju primarno finansira Vlada Kraljevine Švedske, a koju provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u saradnji s Ministarstvom finanaija Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom finanaija Republike Srpske, Uredom za razvoj i evropske integracije Posavskog kantona, Uredom koordinatora za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine i dva saveza opština i gradova.

U ovaj projekat, Grad je uključen kao partner u sklopu komponente 1: “Pomoć JLS u uspostavljanju sistema za strateško upravljanje javnom imovinom”, što uključuje niz intervencija, kao što su transparentno knjiženje, unapređenje vještina uposlenih, definisanje politika i pravilnika za upravljanje imovinom na lokalnom nivou, komunikaciju s donosiocima odluka na višim nivoima vlasti i slično. Osim navedenih velikih projekta, Grad Mostar aplicirao je na još nekoliko poziva. Izražena je nada u pozitivan ishod i implementaciju brojnih aktivnosti na području grada, na dobrobit cijele zajednice, stoji u saopštenju.

(Fena)

Nova sloboda

654 Posjeta 1 Posjeta danas