Protesti u Oslu: Apeli za opstanak jedinstvene, nedjeljive i prosperitetne domovine

Foto: Facebook/Fahro Konjhodžić

Ideologija koja nas je natjerala na bijeg i dalje živi, trenutno na najopasnijem nivou od završetka rata devedesetih, ističe Inan Begić, predsjednik organizatora skupa Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj.

Na jednom od najvažnijih trgova u Oslu, imenom Eidsvols plass, neposredno ispred norveškog Parlamenta, nekoliko stotina Bosanaca i Hercegovaca je poslalo svijetu jedinstven apel, skoro pa krik, da se sačuva Bosna i Hercegovina. Parole koje su tom prilikom pokazane, tražile su opstanak i očuvanje jedinstvene, nedjeljive i prosperitetne Bosne i Hercegovine, za prekid govora mržnje i da se zaustave pokrenuti procesi koju mogu dovesti do ponovne ratne katastrofe, a čiji rezultat je bio genocid u Srebrenici i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Apel za očuvanje BiH je pročitao predsjednik Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj Inan Begić.

– Otcjepljenje entiteta Republika Srpska i njena nezavisnost će u najgorem slučaju dovesti do novog etničkog progona građana BiH. Otcjepljenje će također biti potvrda da će politička ideologija koja je izvršila genocid imati svoju nezavisnu državu. Svjetski lideri to ne mogu dozvoliti, kaže dipl. pravnik Inan Begić.

Ističući kako je većina prisutnih, zajedno sa svim ostalim u Norvešku stigla prije tridesetak godina, bježeći pred avetima krvavog rata, sada opet doživljava sličnu situaciju u domovini.

– Upravo je tridesetak godina otkako su prve ratne izbjeglice došli u Norvešku. Bježali smo od rata, etničkog čišćenja i planiranog genocida. Ideologija koja nas je natjerala na bijeg i dalje živi, trenutno na najopasnijem nivou od završetka rata devedesetih. Narodna skupština RS-a je sredinom decembra prošle godine usvojila plan koji u praksi omogućuje otcjepljenje ovog entiteta od države. Takav plan će dovesti do kolapsa i raspada BiH, podvukao je on u svom izlaganju.

Dodao je kako se zna da taj plan raspada i separatizma, iza “kulisa” podržava ruska vlada, da je rizik za novi rat realan i da to ugrožava mir na Balkanu i u cijeloj Evropi.

– Nećemo dozvoliti da se desi novi Holokaust ili nova Srebrenica. Sakupili smo se ovdje da apeliramo na političare naše nove domovine i da ih upozorimo na mogućost novog rata u našoj dragoj BiH. Krajnje je vrijeme da se uradi sve da se spriječi novi rat. Norveška je postala član Vijeća sigurnosti u UN,  pa mi očekujemo da iskoristi svoju moć da se sačuva mir u BiH, zaključio je Inan Begić.

Ovom skupu građana BiH se pridružio i političar veteran Odd Einar Dørum. On je u svom nastupu također zatražio očuvanje mira u BiH. Dørum je bio jedan od osnivača pokreta “La Bosnia leve” zajedno sa počasnim kozulom BiH u Norveškoj, pokojnim Ivarom Amundsenom. Tokom svoje karijere, Dørum je obavljao dužnosti ministra u vladama Kraljevine Norveške, bio je i dugogodišnji predsjednik stranke Venstre – partija Lijevih!

Ovakvi mitnizi apela su održani u i drugim gradovima Norveške. Tako su se ovom apelu za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini pridružili i naši koji žive u Sarpsborgu, Drammenu, Hortenu, Kristiansandu i Trondheimu.

Organizator i koordinator ovih skupova je bio Savez udruženja građana BiH koji žive u Norveškoj. Važno je zabilježiti i to da je među prisutnima bilo mnogo onih koji pripadaju mlađim generacijama i onih koji su rođeni u Norveškoj.

Oslobođenje.ba, piše: Fahro Konjhodžić

Tacno.net

 

1090 Posjeta 1 Posjeta danas