Preminuo Hakija Hadžalić, čovjek čiji su snimci Vijećnice u plamenu obišli svijet

U Sarajevu je preminuo Hakija Hadžalić, dugogodišnji snimatelj. Između ostalog, ostat će upamćen po tome što je snimio sarajevsku Vijećnicu dok ju je gutao plamen.

Od njega se opraštaju prijatelji na društvenim mrežama. Emotivan status objavila je novinarka Arijana Saračević Helać.

“Otišao je heroj Bosne i Hercegovine. Naš kolega Hakija Hadžalić. Genijalac iza kamere čije slike su nebrojeno puta obišle svijet. Snimao je Vijećnicu u kojoj gori dva miliona knjiga i 300 rukopisa. Te slike ne bi postojale da ih nije snimio moj poštovani kolega Hakija. Plakao je tad”, napisala je Saračević Helać.

Također je, dodaje, snimio porodilište u Sarajevu, masakre, borce u rovovima, bio u Dejtonu i Washingtonu, snimio ubijanje Mostara.

“Mnogi dokumentarni filmovi i istraživačke priče, snimila je njegova kamera. Bio nam je drug koji nikada nije izdao. Beskompromisan i nepotkupljiv. Nažalost, njegov život je uzela nepravda. Da, baš nepravda. Radio je srcem i državi ostavio historiju”, navela je Saračević Helać.

Klix.ba

Napomena: Otac od r. Hakije, r. Dulo Hadžalić je Ljubušak, brat od r. Muharema, a njegova (Dulina) majka Đulsa  je živjela prije rata na Crkvici i na Vodici. R. Đulsa je sestra od r. Zinete Sekić (r. Terzić). Rahmet duši Hakiji.

.

2154 Posjeta 1 Posjeta danas