STARI GRAD LJUBUŠKI: PRI OBNOVI KORIŠTEN MATERIJAL S LOKALITETA, NOVI VEZIVNI MATERIJAL USKLAĐEN S IZVORNIM

Konzervatorsko-restauratorski radovi koji se provode na središnjoj jezgri tvrđave hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom, a obuhvaćaju branič kulu, središnju kulu poznatu pod nazivom Herceguša i jedan dio jugoistočnih perimetralnih bedema, odvijaju se prema planiranoj dinamici.

Zidanje središnje kule

„Radovi su započeli proteklog ljeta, a dosad su sanirani dijelovi središnje kule i u potpunosti je obnovljena branič kula. Sadržajno, to je podrazumijevalo razgradnju trošnih obloga ili čak središnje jezgre, kao i ponovno zidanje. Vrlo važno je istaknuti da je korišten kamen izvorno s lokaliteta, pronađen u građevinskom šutu ili iskopan na drugim pozicijama, dok je izbor novog vezivnog materijala višestrukim analizama usklađen s izvornim. U tijeku su novi radovi zidanja središnje kule, nakon čega će se pristupiti čišćenju fasadnih obloga i fugiranju. Taj proces trajat će nekoliko mjeseci, a očekuje se da će svi radovi biti gotovi do lipnja tekuće godine. Konačno, bit će postavljeno i unutrašnje stubište branič kule kojim će se komunicirati iz prostora središnje kule, a vodit će nas na sam vrh i tako omogućiti svima prekrasan panoramski pogled na Ljubuško polje“, kazao je za naš list Mirko Rašić, arheolog koji radi na provedbi ovog projekta.

Naime, izvođač radova je tvrtka Građevinar Fajić koja ima iskustva s konzervacijom i obnovom kulturnih spomenika i starih građevina, a kako je dodao Rašić, radovi se obavljaju prema prethodno izrađenom glavnom projektu, uz nadzor Zavoda za nacionalne spomenike, izvođača radova, projektanta te interni nadzor.

„Ovaj prostor, urušen od starosti i seizmološkog djelovanja, predstavljao je najveću opasnost za posjet ovom nalazištu, a ujedno je činio i najzahtjevniji dio obnove, tehnološki i financijski. Cjelokupno gledajući, riječ je o najvećoj investiciji u lokalitet Stari grad Ljubuški“, pojasnio je Rašić.

Poboljšanje turističkog sadržaja

Osim obnove tvrđave, projekt Heritage Revived uključuje i izgradnju posjetiteljskog centra na Gračinama.

„Centar će imati hibridnu ulogu muzeja i znanstvene institucije koja će upravljati svim arheološkim lokalitetima na širem prostoru ljubuškog kraja. Projekt će značajno utjecati i na bolju prepoznatljivost ovog kraja, bolje poznavanje vlastite kulturne baštine, a dodatno i na poboljšanje turističkog sadržaja, odnosno produženje sezonalnosti“, istaknuo je Rašić.

Kažimo i to kako je vrijednost radova oko 400.000 eura, a projekt se provodi kroz INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014. – 2020. i financira se ERDF i IPA II fondovima EU-a. Glavni cilj je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškog, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Vodeći partner je JU Razvojna agencija ZHŽ-a – HERAG, dok su partneri Grad Ljubuški, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split te Općina Ulcinj. Ukupan proračun projekta je 1,965.441,19 eura (EU sufinancira 1,670.625 eura).

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

Bolji Ljubuski

stari grad

stari grad2

stari grad3

stari grad5

stari grad 7

 

 

1208 Posjeta 1 Posjeta danas