NA DANAŠNJI DAN – Prvo međunarodno priznanje nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine

Prva priznanja neke države inače uslijede nakon referenduma, ili odluke parlamenta ili nekog drugog tijela. Dešavalo se kroz historiju da pojedine države u znak podrške narodima koji se bore za slobodu priznaju njihovu nezavisnost prije službenog akta same države koja biva priznata. To su historijski presedani, a takav presedan povezuje Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.

Nakon uspješno održanog referenduma 29. februara i 1. marta 1992. godine, proglašena je nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine potvrđivanjem rezultata referenduma 6. marta u Parlamentu RBiH. Međutim, nezavisnost naše domovine mjesec prije referenduma priznala je Bugarska, i to 31. januara 1992. godine na osnovu odluke Skupštine Republike Bosne i Hercegovine o suverenosti.
Primjer Bugarske slijedila je Republika Turska, koja je Bosnu i Hercegovinu također priznala prije održavanja referenduma o nezavisnosti, odnosno 6. februara 1992. godine. Nakon održavanja referenduma, uslijedilo je priznanje od Španije 12. marta, Libije 17. i Irana 31. marta. Ipak, masovnija priznanja uslijedila su nakon što je 6. aprila 1992. godine Bosnu i Hercegovinu priznala Njemačka 6. aprila. Dan kasnije, priznala nas je Kanada, a 8. aprila Sjedinjene Američke Države.

Dana 22. maja 1992. godine tada Republika Bosna i Hercegovina postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku podignuta je bosanskohercegovačka zastava s ljiljanima.

U sarajevskom naselju Saraj-Polje 17. juna 2016. godine održana je svečanost povodom završetka izgradnje spomenika prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske.

Spomenik je izgrađen na spoju Ulica Republike Bugarske i Aleje Bosne Srebrne, a otkrili su ga načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Daniel Mitov, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske, i ambasador Republike Bugarske u BiH Angel Alexandrov. Bugarska ima svoju ulicu u Sarajevu od 2006. godine, a izgradnjom spomenika prijateljstva sjećanje na historijsku odluku vlasti Bugarske dobija zasluženo priznanje.

Ministar Mitov tada je istakao da je priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Bugarske bio politički čin usmjeren na budućnost i mir, te da Bugarska dosljedno radi na potvrđivanju međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine i njenih evroatlantskih integracija.

vrelo: stav.ba

Bošnjaci Hercegovine

1080 Posjeta 1 Posjeta danas