Najzdravije povrće na planetu, pomaže kod najtežih bolesti

Često je viđamo u salatama u restoranima diljem svijeta, iako možda i ne znamo o kojoj je biljci riječ. Ono što vjerojatno znamo jest da je izuzetno ukusna, ali o njenim nevjerojatnim ljekovitim svojstvima, znat ćemo ako zavirimo u stare narodne recepte.

Hipokrat, koji se smatra ocem medinicine koristio je potočarku za liječenje zubobolje i bolesti grla, posebno kod promuklosti. Stari Grci, Egipćani i Rimljani koristili su je kao sredstvo za vraćanje energije, dok su egipatski faraoni svojim robovima davali da svakodnevno ispijaju sok od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Osim toga, potočarka je bila omiljena salata na jelovniku rimskih careva jer se smatralo da proščišćava misli i pomaže u donošenju važnih odluka. Perzijski vojnici su prema kraljevoj zapovijedi morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu. U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti dišnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokračnih kanala, pospješuje rad metabolizma, čisti pluća i krv…

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacijski učinak. Potočarka utječe na razmjenu kemijskih spojeva u našem metabolizmu i regulira poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu liječenja prirodnim putem.

U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti dišnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokračnih kanala, pospješuje rad metabolizma, čisti pluća i krv, pomaže kod umora i malaksalosti, povoljno djeluje kod dijabetesa, ublažava groznicu, pomaže kod oboljenja jetre, liječi kožne tegobe, stimulira rast kose, olakšava reumatske tegobe. Ova biljka pikantne arome još i čisti krv, osvježava, potiče apetit i pročišćava cijeli organizam. Kod autointoksikacije – toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u narodnoj medicini ima široku primjenu u liječenju i to kao svježa i u obliku svježeg soka.

Izvor : Pixabay / Ilustracija

Korisna je čak i pri vanjskoj primjeni, čisti i zacjeljuje oštećenu kožu, djeluje protiv mrlja i pjega po koži, a djelotvorna je i protiv opadanja kose. Jača želudac, jetru i debelo crijevo, regulira funkciju žučne vrećice, a uz sve ovo vrlo je ljekovita za zdravlje očiju. U vanjskoj upotrebi, koristi u obliku obloga koje djeluju protiv reume i bolova u mišićima. Sok od potočarke namazan na kožu izvanredno liječi dermatoze i akne. Ako želite imati gladak i ružičast ten, prepustite se zelenoj potočarki. Poznata je kao efikasan tonik za kosu jer sprečava opadanje kose i potiče njen rast i gustoću.

Potočarka, iako izgleda „slatko“ zapravo je ljutkastog okusa. Najbolje je koristi dok još nije procvjetala, zbog smanjene doze ljutine. Koristimo je u salatama, kao začin, čaj, svježe iscjeđen sok, u obliku kapi i tinktura. Također se koristi u pripremi pita i kao prilog glavnom jelu, dodatak juhama, varivima i sendvičima.

Čaj od potočarke

Jednu žlicu svfeže, oprane potočarke sitno izrežite i prelijte s 200 mililitara ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, a zatim procijedite. Tijekom dana pijte 2 do 3 šalice ovog čaja.

Sok od potočarke

Jednu šaku svježe potočarke operite i usitnite u sokovniku. Iscjeđenom soku dodajte vodu u odnosu 1:5 (100 mililitara soka na 500 mililitara vode). Uzimajte žlicu ovog soka tri puta dnevno.

Izvor : Pixabay / Ilustracija

Tinktura od potočarke

Prelijte 30 grama svježih listića potočarke sa 150 mililitara 20-postotnog alkohola te ostavimo da stoji 5 do 7 dana. Tinkturu uzimamo tri puta dnevno tako da jednu čajnu žličicu dodamo u čaj ili vodu.

Potočarka kao oblog

Potočarku možemo koristiti i kao oblog, a količina ovisi od veličine rane. Lišće potočarke izgnječimo te stavljamo na oštećeno mesto na koži, zamotamo zavojem i ostavimo da potočarka djeluje nekoliko sati. Ranu je prije toga potrebno dezinficirati.

Juha od potočarke

Dobro oprati i isjeckati 2 svežnja potočarke pa oguliti i narezati na sitne kockice pola kilograma krumpira. Kuhajte oko 30 minuta, a pred kraj kuhanja po želji začinite. Dodajte sol, mljeveni crni papar, muškatni oraščić… Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu juhu, piše B92.

N1.info

1472 Posjeta 1 Posjeta danas