Povećavaju se naknade ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu

Na sjednici Skupštine Županije održanoj dana 30. ožujka 2022. godine usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilinih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Navedenim Zakonom produženo je trajanje isplate novčane potpore ženama – majkama koje nisu u radnom odnosu sa 6 mjeseci na 12 mjeseci.

Sukladno navedenom Zakonu, Vlada ŽZH je na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na sjednici održanoj 12. travnja 2022. donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i visine za naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojom je visina potpore u mjesečnom iznosu povećana sa 250 KM na 350 KM.

Sve žene-majke koje nisu u radnom odnosu, a koje predaju zahtjev za isplatu potpore po osnovu rođenja djeteta iza 7. travnja 2022. godine (dana stupanja na snagu Zakona) imat će pravo na novčanu potporu u trajanju od 12 mjeseci u mjesećčnom iznosu od 350 KM.

Donošenje navedenih propisa ima ne samo ekonomsku, već i socijalnu opravdanost i predstavlja jačanje potpore obiteljima žena-majki koje nisu u radnom odnosu, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na kraju kojeg je upućena uskrsna čestitka.

Izvor:pogled.ba

733 Posjeta 1 Posjeta danas