BRUSNICA- borac protiv infekcija

Brusnica se ubraja među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa koji štite ćelije organizma od oksidativnog stresa..Beojne su dobrobiti ovog voća po naše zdravlje.

Plodovi brusnice konzumiraju se svježi ili sušeni, od nje se mogu napraviti džem,pekmez ili sirup, u kuhini je odlična u kombinaciji s mesom divljači,ali i u kolačima. Uz to, od brusnice se prave sok i čaj, a najpoznatija je po ljekovitim svojstvima, zbog kojih se ubraja među najzdravije biljke svijeta.

Bogata je vlaknima,antocijanima,proantocijanidima, beta-karetenom, vitaminom C,kalijem,kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima.

Brusnice su postale hit u prehrani zbog učinkovitog djelovanja protiv različitih upala, posebno infekcija urinarnog trakta.Svakodnevna konzumacija soka od brusnice može smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sistema i smanjiti upotrebu antibiotika, a istraživanja su pokazala da je ova biljka djelotvorna i kod bakterija otpornih na antibiotike.

Sok od brusnice odličan je lijek protiv bakterije ešerihije koli i za 20 posto umanjuje rizik od njenog ponovnog pojavljivanja. Zbog toga što sadrži hipuričnu kiselinu,koja je prirodni antibiotik, brusnica je dobra u borbi protiv bakterije Helicobacter pyloryi gljivice kandide.

Čaj od brusnice koristi se u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta.Uz to, odličan je laksativ, pomaže u varenju, normalizira rad digestivnog trakta.

Ova biljka,također,jača otpornost organizma.Sadrži antioksidans fenol koji sprečava srčane bolesti,prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.

Djelotvoran sok

Brusnica uspješno suzbija infekciju mokraćnih puteva uzrokovanu bakterijom ešerihija koli.Sok brusnice sadrži tvar koja sprečava prijanjanje ove bakterije za zid mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Na taj način bakterija se ne može nastaniti u urinarnom traktu i ispire se s površine mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.Tako se može doći do njenog razmnožavanja i rasta pa se infekcija povlači.

Blagotvoran učinak soka od brusnica osjeti se već osam sati nakon ispijanja pola litra.

 

Izvor:Dnevni avaz,3.01.2020.godine

brusnica2

972 Posjeta 1 Posjeta danas