ISTANBUL- GRAD NA DVA KONTINENTA

Istanbul je jedini grad na dva kontinenta i najvažniji privredni, kulturni i historijski centar Turske. Osnovan je 1.000 godine prije nove ere, iz Bizantskog carstva niknuo je veličanstven grad Konstantinopolj, a poslije osmanskog osvajanja grada, zadržao je svoje važno mjesto u srcu imperija. Bio je glavni grad Turske sve do 1923. godine,kada je osnovana Republika Turska i kada je centar političke moći postala Ankara. Sedam godina kasnije preimenovan je u Istanbul.

Grad s 15 milijuna stanovnika pun je fascinantnih ostataka iz svoje duge i bogate historije, s lokalitetima koji zadivljuju i one zahtjevne. Istanbul je smješten na Bosforskom moreuzu i dijeli Evropu od Azije.

Taksim je i glavna lokacija za održavanje različitih događanja. Navečer je tu posebno veselo, pa svakako nemojte zaobići ovo mjesto. Odlično je povezano sa svim dijelovima grada, tako i sa starim centrom, pa ne morate brinuti kako ćete do centra.

OSMANSKA ARHITEKTURA

Aja Sofija ili Hagia Sophia(Crkva svete mudrosti) u prošlosti  je bila krunidbena crkva bizantskih careva i džamija, a 1935. godine Mustafa Kemal Ataturk dao ju je pretvoriti u muzej.Danas je najposjećenija turistička atrakcija u Turskoj.Aja Sofija  je značajna po mnogo čemu. Izgrađena je 415 godine, uništena u požaru stotinjak godina kasnije, te iznova podignuta 537. godine. Nakon osmanskog osvajanja grada 1453. prenamijenjena je u džamiju.Mozaici unutar crkve su prekriveni vapnom. A izvana su dodata četiri minareta.  Pokraj crkve nalazi se grob cara Konstantina Velikog.Palata Topkapi potječe iz 15. vijeka kada ju je dao sagraditi  sve do kraja 19. vijeka. Ogroman kompleks zgrada i vrtova sadrži i nadaleko poznati Harem, a za obilazak carskih odaja potrebno je nekoliko sati.

Odmah pored Aja Sofije nalazi se prekrasna Plava džamija, izgrađena između 1609. i 1616. Godine.Naziv je dobila po boji pločica iz Iznika koje ukrašavaju unutrašnjost džamije. Cijela unutrašnjost predstavlja vjerovatno najfinije postignuće osmanske arhitekture.Iza džamije nalazi se Arasta Bazar gdje možete kupiti ručno rađene suvenire. Antički hipodrom koji je dovršio Konstantin Veliki 330. godine bio je centar bizantskog javnog života i mjesto održavanja igara i utrka.Danas je to trg Sultanahmet Meydanu, a od tog hipodroma nije prestalo puno za vidjeti, tek malo područje sa zidovima galerije na južnoj strani.

No u parku Atmeydani koji se nalazi na tom mjestu(Atmeydani na turskom znači „konjski trg“) možete vidjeti puno spomenika iz turske prošlosti:fontanu otomanskog sultana iz 1898. godine, 20 metara visok egipatski obelisk koji je u originalu bio prekriven broncom i zlatom dok ga nisu ukrali vojnici 1204.godine. Mnogima pojam za shopping je istanbulska poznata Kapali čaršija.Ona je zapravo ogroman natkriveni kompleks trgovina i  da ima 61 ulicu s 4.000 trgovina koje svakodnevno posjeti između 250.000 i 400.000 ljudi.Tu se ulazi kroz 11 ulaza i čim zakoračite ulazite u ogroman veličanstveni lavirint različite robe oko kojih se nadglasavaju trgovci željni da baš vi kod njih nešto kupite.

GASTRO IZAZOVI

Na vrhu brda iznad četvrti Sultanahmet uzdiže se džamija Suleymaniye ili Sulejmanova džamija, jedna od najprepoznatiljivih simbola Istanbula.Izgrađena je za Sulejmana Veličanstvenog u 15. Vijeku, a potpisuje je poznati arhitekt Sinan.Unutrašnjosti dominira 53 metra visoka kupola, dok je vanjski dio okružen predivnim mirnim vrtom, gdje se nalazi mezarje.Tamo su ukopani sultan Sulejman i njegova žena Hurem.

Spice Bazar ili tržnica začina je odlično mjjesto za sve koji vole uživati u novim gastro izazovima ili pak kuhati.

Nevjerovatan je broj boja, okusa i mirisa koje ćete ovdje doživjeti.Za većinu začina ćete vjerovatno prvi put čuti, nećete znati što s njima, ali svejedno kupite nešto jer recept će se kasnije lako naći na internetu.

Toranj Galata sagrađen je u 14. Vijeku kada je sa svojih devet spratova bio najviša građevina u Istanbulu.Ovaj srednjovjekovni toranj nalazi se u četvrti Galata/Karakoy, malo sjevernije od Zlatnog roga, rukavca koji razdvaja stari dio Istanbula od novog.Danas na gornjim spratovima rade restoran i kafić s prekrasnim pogledom na Bosfor, kao i noćni klub gdje možete pogledati turski show.

I za kraj svakako kao posebnu tačku i šlag na torti posjete Istanbulu obiđite neki od hamama,turskih kupatila za opuštanje tijela i duše.

 

Izvor:Visit B&H;Februar 2022.

Priredio:Kemal Mahić

Sulejmanija dzamija

Galata toranj

934 Posjeta 2 Posjeta danas