Veliko priznanje za biser BiH: Mostar uvršten među 15 najljepših malih gradova u Evropi

Grad Mostar našao se na CNN-ovoj listi najljepših manjih gradova u Europi, a  najviše zahvaljujući Starom mostu.

U opisu piše da se Stari Most u Mostaru, kojeg su izgradile Osmanlije u 16. vijeku, dugo smatrao “jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.”

”Visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalni stanovnici skaču s mosta”, navodi CNN.

Podsjećaju i da se tu održava i sada već tradicionalno Red Bull Cliff Diving prvenstvo.

”Most je srušen u novembru 1993. godine od strane hrvatskih trupa tokom rata na Balkanu. Rekonstruirani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet za one koji putuju iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj”, objašnjavaju.

Na ovoj listi na kojoj je predstavljeno 15 manjih evropskih gradova, a Mostar se našao uz bok sa Korčulom, Guimarãesom, Piranom, Tarnowom i drugim, prenosi Bljesak.

Melem za oči: Stari most proglašen četvrtim najljepšim mostom u Evropi!

Ugledni španski list El Pais napravio je listu 20 najljepših mostova u Evropi, a Stari most u Mostaru zauzeo je visoko četvrto mjesto!

Ispred simbola Mostara i čitave Bosne i Hercegovine nalaze se samo Oresundski most koji povezuje Dansku i Švedsku.

Ovaj spektakularni most povezuje gradove Malmo i Kopenhagen, a jednim svojim dijelom “zaranja” ispod nivoa mora.

Drugo mjesto pripalo je istanbulskom mostu Galata koji prekriva Zlatni rog u ovom gradu, dok je titulu najljepšeg mosta ponio most iz Sjeverne Irske naziva Carrick-a-Rede. Most je to koji povezuje kopno sa sićušnim otokom Carrickarede. Prostire se na 20 metara i nalazi se na 30 metara iznad stijena ispod.

 

Radio Sarajevo

566 Posjeta 1 Posjeta danas