Radovi na džamiji Gožulj, 6. dio, od 20.10. do 23.10.2022

20 oktobar 2022, 24.dan radova na dzamiji.
24 dana bez kapi kise, elhamdulillah. I danas pravo suncano i bas lijepo vrijeme. Sinoc setajuci sa Eminom,presrete me mladji sin hadzije Nasera, Rejhan i rece: “ hadzija pratim da se radi dzamija evo od mene i porodice prilog, dao mi je 200 eura. Allah da nagradi ovoga finog momka. Sa radovima krecemo u 7:30, opet nas je dvojica, ja i Sakib. Da ne dangubimo cekajuci prave majstore, uzimamo da farbamo zid prodavnice. Od danas prodavnica bar sa vanjske strane dobija novi izgled. Guga, Juso i Nedim imaju svojih obaveza i prikljucit ce nam se tokom dana. Batan Kosaric je dolazio obasao nas i otisao nesto zavrsavat. Sprema se polahko za Norge. Iza njega dolazi Mujo Ibrulj sa velikom tortom, kaze za majstore. Hvala Muji. Dolaze Faja i Kasim i pocinju sa svojim radovima i poso krece. Faja stavlja na plafone lajsne a Kasim gletuje okapnice, spremaju se za navlacenje sepa. Dolazi i Nedim i pocinje svoj dio danasnjih zadataka. Dosao je pomagat i Salko Lalic -Caka, i sa nama je do kraja dana. Skidamo vanjsku skelu jer vise nema potrebe za njom. Gornji dio dzamije pocinjemo cistiti. Doslo je konacno i do toga, sad je u grubu ali i to mnogo znaci. Na prodavnici smo zatvorili i prozor da se smece ne baca. Kasim i Faja pocinju sa sepom sa vanjske strane zida. Opet fali materijala dovozimo iz Duge Tehne. Juso i Guga su danas cjeli dan u svojim obavezama. Sa nama je i Muriz, Agan Cenga dolazi i zapovjeda da se pravi kafa, da uz nju proba Mujinu tortu. Na kraju radnog dana dolazi nam i Sulo Supljika, malo odmaramo uz obavezan razgovor. Jos jedan dan je iza nas, skoro svi vanjski radovi su gotovi osim par sitnica. Od sutra smo samo unutar dzamije, Allah da oblaksa. Danas su lavovski dio posla uradili Faja i Kasim, Allah da ih nagradi.
Faruk Jakić
.
.
21.oktobar 2022.
Danas je 25.dan kako traju radovi. Suncano jutro, kao da je proljece a ne jesen. Pocinjemo opet u 7:30. Trojica nas je Juso, Sakib i ja. Juso radi kubu , skela nam treba a ne mozemo je pomjerit dok se to ne ofarba. Gugu i ostale ocekujemo iza dzume. Javlja se Mirela Mahic, hoce da donese rucak radnicima. Kazem joj da je danas to vec zavrsila Hava Gujic. Sutra i prekosutra isto rezervisan termin. Kazem Mireli, mozes za ponedjeljak. Dogovaramo taj dan.
Interesantno je da je narod toliko zainteresovan za radove da mnogi u redu cekaju da daju svoj doprinos i u rucku za majstore. To mi je drago, ponosan sam da mi je Allah dz.s. omogucio da budem jedna karika u ovom lancu dobra. Odlucili smo da dio sredstava od dzamije na Gozulju ulozimo u renoviranje gasulhane u Pobrscu. Gasulhana je isto u jako losem stanju i misljenja smo da mjesto gdje se svi pripremamo za susret sa Gospodarom bude dostojanstveno i uredno. Kupili smo danas novi bojler, tusbateriju, solju za wc. Imacemo posebno izvjestaj za gasulhanu sa sirim informacijama uglavnom uratit cemo je, akoBogda, da bude kao nova. Juso zavrsava kubu i spremamo se za dzumu.
Na dzumi dobijamo od Ljubusaka 100 eura za materijal i od Aide Becirevic 50 km, hvala im od srca. Nakon dzume rucamo, rucak donijela Hava Gujic, majka Guge i Rame. Faja i Kasim zavrsili su sve lajsne i zidove vanjskog zida.Jusuf i Guga danas su konacno zavrsili sve unutrasnje zidove i u dzamiji vise nema ni jedna rupa. Sve je poravnato i ravno.Kuba zavrsena i sutra , akoBogda, farbanje . Uradili smo danas dosta stvari.
U poslijepodnevnim satima posjeta iz Mostara, meni jako draga. Dosao je moj komsija iz Glavice Fahro Mujanovic sa hanumom Hatom kcerkama Ehlimanom i Irvanom i zetom Nerminom. Sjedimo pijemo kahvu i pricamo o svemu. Na rastanku Fahro za materijal daje od svoje porodice 200 km, od zeta Huseina i kcerke Elme iz Istambula 100 km. Zet Nermin Memic za svoju porodicu daje 100 km. Allaha molimo da sve bude kabul i da im vrati u dobru. Na kraju dana obilazi nas ponovo Supljika. Zadnji par dana sa nama je Azer Ajeti sin rahmetli Halema. Azer nam je mnogo pomogao u ukrasavanju dzamije ali o tome cemo jednom posebno pisati.
.
.
22.oktobar, 26 dan radova
Dan lijep i suncan, za ovo doba godine neobicno lijep. Poceli smo u 7:25, ja, Omer, Agan Cenga i Sakib prvo sto smo uradili utovarili smo dva kamiona suta i tako se rjesili toga gradjevinskog otpada. Polahko krecu fini radovi, traze vise vremena. Konacno smo digli zastitne najlone u dvoristu dzamije. Juso je ofarbao “nebo” i ono je zavrseno. Sutra , akoBogda, premjestamo skelu. Dorucak nam je donio Rejhan Ajeti vlasnik burekdzinice “ Zlatni dan” uz dorucak i kesa raznih sokova, Allah da ga nagradi najljepsom nagradom. Rucak je donio hadzija Amir Omerhodzic i hanuma mu Dzenita, donijeli svasta: hrana, kolaci, sokovi i kafa,Allah da ih nagradi za njihov trud. Dolazio nam je Haris Kosaric i dao 100 km, iza njega bio je i Vitinjanin on je dao 50 km, nakon njih Ljubusanka 100 km, i na kraju dana na dzenazu Faki je dosao Salko Cesko -Noco i donio za svoju porodicu 150 km. Faja je danas bio bez Kasima ali je uradio dosta posla. Agan je zavrsio jos par lampi u dzamiji a Rama je postavio plocice na nekoliko prozora. Sutra , akoBogda, ocekujemo udarni dan. Pozivamo ljubusake koji su slobodni da sutra dodju i pomognu ako mogu.
.
.
Danas je 23.oktobar i 27.dan kako se radi.
Nedjelja je i bit ce nas dosta jer ne rade danas kao obicnim danima. Posli smo u 7:30. Medju prvima dolazi Covo Osmic sa sinom Amelom. Polahko se iskupljamo.Rano dodje Esko sa kesom mandarina i kesom soka. Hvala Esku, sa nama je od prvoga dana. Rano ujutro na vodi cujemo graju izlazimo i gledamo preko stotinu mladih ljudi, krenuli na kulu. Neki ulaze i pitaju se sa nama, kazu da su planinari iz Splita. Zele nam ugodan rad.Dolazi Juso, Rama, Guga, Nedim, Meran Hajdarevic , Sakib,Mujo , Supika. Pijemo zajednicku kahvu i krece se na posao. Covo i Guga prave skelu i pocinjemo sa knaufom. Ramiz i Nedim pocinju sa plocicama u prozorima u donjem djelu dzamije. Parkinzi su svi puni da se nema gdje parkirat. U devet sati dolazi stolar Mustafa Zukic iz Stoca sa radnicima i postavljalju nova ulazna vrata na dzamiju. Vrata su ekstra klase, vrata i 9 prozora u gornjem djelu dzamije kostaju 3.150 km, placamo Mustafi njegov trud. Nakon toga odvodim Muju na zabljacku dzamiju i narucujemo i za tu dzamiju isto ulazna vrata. Rama mi daje 200 km poslale Jasna Selimic i Elvira Selimic po 100. Dolazi i Mika Zaric i daje za dzamiju 100 km, kaze ne moze pomoc u radovima i zeli ovako sudjelovati.Jedan ljubusak koji zivi u Sarajevu donosi 100 km. Oko 12 sati dolazi Tarik Mujanovic i donosi od Konjhodzic Seada 100 eura i od ljubusaka 100 km. Jos jedna posjeta meni draga dolazi Batan i sa njim moj skolski drug Edis Deric.Zahvaljivamo se svima koji su dali svoj prilog.U jednom djelu knauf je vec zavrsen. Formiravamo drugu skelu. Cova i Guga su dobar tandem sve ide ko podmazano. Mujo i Meran farbaju drvenariju. U goste stize Nedimova kcerka Elma sa djecom, curice dosle da obadju dedu.U 12 sati jos jedna posjeta meni dragih ljudi. Dolaze nam braca Mehicevic, Miro, Enko i Edo. Miro i Enko dosli iz Danske i navratili da vide sta i kako se radi. Prezadovoljni su sa onim sto vide. Danas smo za rucak spremali sac i to je obezbijedio Miro Mehicevic. Nakon rucka ponovo nastavljamo sa radovima i pripremamo se svi na dzenazu nasem Faki. Allah dz.s.da ga u dzenet uvede. Nakon dzenaze na kojoj je prisustvovalo dosta ljudi nastavljamo sa radovima. Supljika pruza kablo na novom knaufu za pomocne lustere.Dolazi hadzi Amir Omerhodzic sa sinom Ahmedom. Od ljubusanke dobijamo 20 km i zahvaljivamo joj se od srca. Radili do 18:30, sutra , akoBogda , ocekujemo Faju i Kasima da bruse knauf.
.
1576 Posjeta 1 Posjeta danas