Pedeset godina karijere Zdravka Čolića

Jedna od najljepših ulica Sarajeva, Štrosmajerova, ponovo će biti ugođaj za izložbu na otvorenom kojom se slave velikani sarajevske pop-rock scene.

Nakon Kemala Montena i Crvene jabuke, tema ovogodišnje izložbe je Zdravko Čolić.

U četvrtak, 29. decembra u 19 sati, u Štrosmajerovoj će se svečano otvoriti multimedijalna izložba pod naslovom „Ako priđeš bliže”.

Povod je obilježavanje 50 godina od početka fascinantne solističke karijere, našeg sugrađanina, muzičkog velikana koji se još za života upisao u legendu.

Zdravko Čolić je svojom pojavom mjenjao sliku muške zvijezde u drugoj polovini 70-ih godina.

Autorica projekta izložbe je Amina Abdičević, a grafički dizajn potpisuje Branko Dursum.

Ova izložba, kao i predhodne dvije o Kemalu Montenu i sarajevskoj Crvenoj jabuci je novogodišnji poklon sugrađanima i brojnim posjetiocima tokom predstojećih praznika.

Kroz brojne eksponate, koji će bit prezentirani u štampanoj formi, prisjetit ćemo se Čolinih početaka i odrastanja u sarajevskom naselju Grbavica, prvih muzičkih nastupa sa „Ambasadorima“ i „Korni grupom“, čuvenog festivala „Vaš šlager sezone“ odakle je i krenula uspješna solistička karijera sa Montenovom kompozicijom „Sinoć nisi bila tu“, eurovizijskih nastupa u Opatiji i Luksemburgu, saradnje sa Arsenom Dedićem, Kornelijom Batom Kovačom, Indexima, Kemalom Montenom.

Kroz brojne eksponate, od kojih će neke od njih publika imati priliku da pogleda po prvi put, zahvaljujući braćnom paru Magaš – Tadić, prisjetićemo se i Čolićeve saradnje sa baletnom grupom Gordane Magaš, nastupa sa „Lokicama“, susreta i druženja sa brojnim sarajevskim i regionalnim prijateljima, kao i nezaboravnih hitova.

Velikan glumišta Josip Pejaković jednom je napisao za hitove Zdravka Čolića: “od prve vatre koju je zapalio u srcima svih obožavateljki i obožavatelja, aprila u Beogradu, hladne novembarske zime, stanice Podlugovi, lošeg vina i svih ljepotica kojima je pjevao … Sarajlija, Bosanac, Europljanin, vječiti mladić Zdravko Čolić“.

Čolini hitovi su vječnost. I danas pedeset godina poslije, jedanakom mjerom privlači pozornost publike, kako i priliči velikoj zvijezdi i veteranu popa!

 

Radiosarajevo.ba

Prijedlog stalnog saradnika

Zdravko Čolić,  Zagrli me

Ne trebas mi nista reci,
svoju proslost, svoje ime…
Ako ceti biti lakse,
zagrli me, zagrli me…

Uzecu te u narucje
da te cuvam usred zime,
grijace te moje tijelo,
zagrli me, zagrli me…

Zagrli me oko vrata
oluja se dize,
ne moze ti vjetar nista,
ako pridjes blize,
ako pridjes blize…

Ukrao bih srecu za nas,
kupio bih, nemam cime,
jedino si moje blago,
zagrli me, zagrli me…

Ne trebaju tebi draga
ove pjesme, ove rime,
najvise je sto se moze,
zagrli me, zagrli me…

636 Posjeta 2 Posjeta danas