Naučni skup “Neminovnosti: Aliji Isakoviću u čast” u povodu 120. godišnjice BZK Preporod

Naučni skup “Neminovnosti: Aliji Isakoviću u čast” bit će održan 14. januara ove godine u Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” u Sarajevu u organizaciji Instituta za bošnjačke studije te zajednice.

kup se organizira u povodu 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, najstarije i temeljne organizacije kulture Bošnjaka, istovremeno podsjećajući i na jubileje vezane za život i djelo Alije Isakovića.

Prošle godine je obilježena 90. godišnjica Isakovićeva rođenja i 25. godišnjica njegove smrti (1932.–1997.), odnosno 50. godišnjica Isakovićeve antologije “Biserje” (1972.) i 30. godišnjica njegova Rječnika karakteristične leksike u bosanskome jeziku (1992.) kao prve antologije bošnjačke književnosti i prvog savremenog rječnika bosanskog jezika.

Uz sjećanje na tog velikana bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture te istaknutog člana i saradnika BZK “Preporod”, naučnim skupom se želi iznova skrenuti pažnja na Isakovićevo višestruko značajno književno djelo, kao i na njegov ustrajni i historijski važni rad na očuvanju i afirmaciji jezičkog i književnog naslijeđa oblikovanog na bosanskom jeziku, odnosno na njegov pripovjedački, romaneskni, dramski, putopisni, esejistički, antologičarski, urednički i ukupni kulturni opus i doprinos, pri čemu je naučni skup otvoren i za druge teme vezane za život i djelo Alije Isakovića.

Po riječima predsjednika BZK “Preporod” Sanjina Kodrića, Alija Isaković je izuzetno važna ličnost kada je riječ o institucionalnoj povijesti BZK “Preporod”, jedan od obnovitelja i uglednih članova te institucije, a unutar koje je svojevremeno vodio i pravopisnu komisiju čiji je zadatak bio kreiranje principa za izradu prvog pravopisa bosanskog jezika u izdanju BZK “Preporod” 1996. godine.

FOTO: FENA

“Književnim i baštinskim radom, Alija Isaković je ostavio fundamentalno važan trag u ukupnoj kulturi Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. On je jedan od ličnosti kojih se moramo prisjećati i čije djelo i ostavštinu moramo iznova pohoditi, razumijevati”, kazao je Kodrić.

Kako je najavljeno, nakon održanog naučnog skupa planirano je objavljivanje zbornika radova s naučnog skupa u izdanju Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, uz istovremeno objavljivanje izabranih radova u “Preporodovim” časopisima Godišnjak (na bosanskom jeziku) i Bosnian Studies (na engleskom jeziku).

Preporod

428 Posjeta 1 Posjeta danas