ŠEHADET (KELIME-I ŠEHADET)

Jučer poslije džume namaza, ušao je u džamiju jedan momak, izgledao je kao turist, pa na njega nisam obraćao pažnju već sam nastavio razgovor s džematlijama, jer turisti obično uđu, malo razgledaju, naprave nekoliko slika i onda odu, no, ovaj je čekao i gledao u mene. A bio sam u kijafetu. Kada su moje džematlije izašle iz džamije, ovaj momak mi je prišao i pružio ruku prema meni sa svojim telefonom, a na njemu je bila otvorena aplikcija google translate, na kojoj je pisalo: Ja želim da izgovorim Šehadu!
Držao sam telefon u rukama i gledao u veličanstvenost tih riječi, a pored mene je stajao momak kojeg je Allah poslao da ponovi za mnom riječi Istine. Kako veličanstven prizor i doživljaj!
Pitao sam ga na engleskom odakle je, rekao je da je iz Australije i da se zove Sebastijan. Želi da primi islam. Ok. Rekao sam mu da je to izrazito velika stvar i da treba prije toga da obavi par priprema, koje su jednostavne. A sve velike stvari su zapravo jednostavne. Pitao sam ga koliko ostaje u Sarajevu, rekao je sedam dana. Super, onda sam mu rekao da se vrati u hotel i da ponovo sutra dođe na podne namaz, tačno u 12h. A, prije toga, treba da se okupa i obuče čistu odjeću. Pristao je na to, pa smo se tako i razišli. Tako je i najbolje, ako sutra dođe, onda to znači da on istinski želi to da uradi i da to nije turistički hir ili pobuda, rezultat trenutka, a tako će i moja bogda sumnje biti potpuno eliminisana.
Navečer na jaciji zamolio sam neke ljude da dođu na podne namaz da prisustvuju ovom činu, također i jutros sam nazvao neku raju, da dođu i da budu šahidi, svjedoci. Naravno, pod uvjetom ako se Sebastijan uopće i pojavi.
Imao sam mekteb prije podne, a onda pred sami ezan vidio sam da je došao i sjeo u donji dio džamije. Baš sam bio sretan zbog toga, hvala Allahu.
Kad smo klanjali podne namaz, zamolio sam prisutne džematlije da ostanu, ako ne žure, i da budu šahidi Šehadetu – primanju islama jednom mladom čovjeku iz Australije. Rado su ostali. A onda sam pozvao brata Sebastijana da priđe i sjede ispred mene. Rekao sam mu da su mu ovi ljudi svjedoci i na ovom i na budućem svijetu, a posebno na Danu velikog Suda. Klimao je glavom u znak odobravanja i zahvalnosti. Onda sam ga pozvao da ponovi i prouči za mnom tri puta Šehadu, što je on i učinio. Poslije smo mu proučili dovu i uz tekbire i salavate čestitali i mubarekleisali.
Napolju je snijeg padao cijelo vrijeme, radio je svoj posao, jer Božiji se emer izvršavao, također, i unutra, u toploj džamiji, jedno je iskreno srce postalo zvanično Allahu predano. Hvala Allahu na svemu.
Samo Njemu.

Posuđeno od Nihada Halilbegovića

Preporuka: Kemal Mahić

Islamski šarti

Pripadnost islamu se očituje izgovaranjem “Kelime i Šehadeta” a koji na arapskom glasi:

“ESHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH VE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU”

što u prijevodu znači:

“VJERUJEM I OČITUJEM DA NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA DŽELLESANUHU I VJERUJEM I OČITUJEM DA JE MUHAMMED ALEJHISSELAM BOŽJI ROB I BOŽJI POSLANIK.”

Izgovaranjem ovih riječi, čovjek dakle priznaje da postoji samo jedan Bog Allah dz.s. i da je Muhammed a.s. Njegov rob i poslanik. Prije nego što čovjek izgovori ove riječi treba dobro da razmisli i preispita se jer ovo nije samo puko izgovaranje riječi nego to za sobom povlači i obaveze koje mora izvršavati kao pripadnik ISLAMA a koje nisu nimalo teške ukoliko se iskreno i čvrsto odluči za taj korak.

1007 Posjeta 1 Posjeta danas