Otvorena Gradska galerija u Ljubuškom i izložba Hame Ibrulja

Gradska galerija u Ljubuškom, građevina ima povijesnu i kulturnu vrijednost te značaj, svečano je otvorena u nedjelju navečer, a potom je u njoj prikazana izložba poznatog ljubuškog slikara Hame Ibrulja.

Galeriju su svečano, presijecanjem vrpce, otvorili gradonačelnik Vedran Markotić te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a blagoslovio ju je humački gvardijan fra Dario Dodig, pred mnoštvom okupljenih koji su došli vidjeti ovu nekada ruševnu zgradu u punom sjaju.

„Ljubuški nije samo prekrasna priroda i dobri ljudi, Ljubuški su i vrhunski umjetnici, vrhunski slikari, kipari, grafičari, pjesnici… Svima njima večeras predajemo ovu prekrasnu zgradu Gradske galerije da u njoj rade, stvaraju, izlažu i da budu na ponos svima nama i našem prekrasnom Ljubuškom“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Vedran Markotić.

Zvonko Milas je uoči presijecanja vrpce istaknuo kako mu je uvijek drago doći u Ljubuški.

„ Ova prelijepa zgrada Gradske galerije doista vam je svima na ponos. Ona je najbolji primjer suradnje pripadnika istog naroda s obje strane granice. Želim čestitati gradonačelniku Markotiću i njegovom timu i na ovoj inicijativi, jer u svemu što rade daju rezultate. Ne ostaju to samo pisano slovo na papiru nego iza njih ostaju vidljivi rezultati. Vjerujem da će ova zgrada biti središte bogate kulture ovog kraja, ne samo kulture koja je stala i otišla iza nas, nego kulture koja je u funkciji razvijanja, kulture koja daje suvremenost, kulture koja privlači mladost. Drago mi je da smo zajedno ovaj projekt priveli kraju“, poručio je Milas.

Večer su svojim nastupom uljepšali učenici Osnovne i Srednje glazbene škole Ljubuški, a nakon otvaranja galerije otvorena je i izložba Hame Ibrulja. O Hami je govorio Dragan Marjanović, rekao je kako je Hamo otišao u jesen kada boje umru, a izložbu je svečano otvorio Zlatan Lukenda koji je, kako reče gradonačelnik Markotić, bio „spiritus movens“ večerašnje izložbe u Ljubuškom.

Radio Ljubuski

 

745 Posjeta 2 Posjeta danas