Kulturna baština Bošnjaka u književnom opusu Nusreta Omerike posebno skreće pažnju na Mostar

U okviru manifestacije „Ramazan u Mostaru“ danas, 12.04.2023 su u Centru za kulturu mostarskoj publici predstavljeni rezultati naučnih istraživanja kulturne baština Bošnjaka u književnom opusu Nusreta Omerike.

Tema kulturne baštine Bošnjaka, navodi Omerika, je neiscrpna riznica za istraživače iz različitih sfera humanističkih nauka. Interes za proučavanje kulturne baštine iskazao je krajem osamdesetih godina. „Nažalost u tim godinama na našim fakultetima nismo proučavali više od tri – četiri naša književnika koje su drugi svrstavali u svoje nacionalne književnosti“, prisjetio se Omerika.

U svom radu tematski je istraživao različite dimenzije bošnjačke kulture od XVI stoljeća do polovine XX stoljeća. „Moje uže opredjeljenje je da sam u knjigama obrađivao motive u usmenim lirskim pjesmama. Trenutno radim na knjizi o lirskim i epskim pjesmama porodice Ljubović, porodice koja je najopjevanija na Balkanu“, kaže Omerika.Naglašava kako je kulturno blago Bošnjaka nepregledno, a da je sve manje istraživača koji se žele baviti ovom vrstom književnog pregalaštva. „Ako ne uspijemo probuditi interes mlađih kolega bojim se da će puno toga iz kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka ostati neistraženo“, naglasio je Omerika.

O njegovim knjigama govorio je i Meadin Mrndžić profesor u Karađoz-begovoj medresi. „Ovo je jedinstvena prilika da se publika upozna sa živućim pjesnicima, autorima, istraživačima i sa onim što oni rade na polju očuvanja lijepe bošnjačke književnosti“, istakao je Mrndžić. Teme koja su obrađene u Omerikinim knjigama, ocijenio je Mrndžić, na upečatljiv i iznova jasan način otkrivaju i podsjećaju na ishodišne civilizacijske vrijednosti bošnjačkog naroda.

U predstavljanju književnog opusa Omerika se osvrnuo na desetak svojih do sada objavljenih knjiga koje govore o pjesništvu u Mostaru tokom osmanske uprave, motivima cvijeća u kulturu stanovanja, motivima islama u epskim i lirskim pjesmama, o lijepim Mostarskama, svadbenim običajima, šaljivim pjesmama i drugim mostarskim kulturološkim vrijednostima.

(mostarski.ba)

355 Posjeta 1 Posjeta danas