Beograd – Tuzla: Sjećanje na ubijenu mladost

Piše: Edin Skokić

Mjesec maj bio je mjesec mladosti. Sve do 25. maja 1995. godine kada je sa položaja Vojske RS na Ozrenu ispaljena granata na Kapiju. U eksploziji čelika ubijena je tuzlanska mladost, 71 mladić i djevojka, a više od stotinu teže i lakše ranjeno.

Nikada zvaničnici Srbije i Beograda nisu odali počast za zločin na Kapiji. Šta više godinama uspješno skrivaju presuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića. Istini za volju nevladine organizacije i manji dio intelektualaca i medija u susjednoj Srbiji njeguju sjećanje na žrtve Kapije, ali je ostala institucionalna osuda i isporučivanje zločinca Đukića pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

U medijima pod kontrolom aktuelnog srpskog režima objavljivane su takve gadosti da ih niko normalan ne može ponoviti. Na naslovnoj strani “Večernjih novosti” objavljen je skandalozni tekst o “islamskom terorizmu na Kapiji”, pravljene su rekonstrukcije 25. maja 1995. godine na poligonima Vojske Srbije. To je odnos institucija Srbije prema Kapiji u Tuzli gdje je ubijena mladost jednog grada.

Smeta im, neslužbeno govore, što na spomeniku, između ostalog piše “srpski fašistički agresor”. Ukoliko bi porodice ubijene mladosti i žrtve granatiranja pristale natpis bi se možda mogao i promijeniti pa da stoji “da su zločin počinili fašisti Vojske RS pod komandom zločina Novaka Đukića”. Jer u međuvremenu je došlo do sudskog procesa i pravomoćne presude…

…U Beogradu 3. maja 2023. godine maloljetnik je u školi ubio osam svojih drugara i drugarica i domara škole, ranio nastavnicu i još nekoliko učenika. Odgovor institucija Bosne i Hercegovine bio je Dan žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Ko je bio u Tuzli mogao se uvjeriti da niko ni u jednom lokalu nije pojačao muziku…

Na Trgu slobode u Tuzli, stotinu metara od Kapije, upaljene su svijeće za osam učenika iz Beograda, nevinu djecu koja su mučki ubijena. Svijeće stoje danima i svi građani i građanke suosjećaju s bolom roditelja iz Beograda.

Svojevremeno je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu postavljena izložba o Kapiji. Pojavio se desničar Miša Vacić, eksponent srbijanskog režima, čest gost i televizija, koji se izrugivao žrtvama Kapije… Reći će “ma to je Miša”, ludak, ravnozemljaš, desničar, na skupovima nema ni stotinu ljudi… NE, NE, NE! Takvi upravo trebaju aktuelnom srpskom režimu da prekidaju izložbe sa dokumentima i nepobitnim dokazima o ubistvu tuzlanske mladosti.

Bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti. Bolji dio Srbije nakon masakra u Beogradu i Mladenovcu pokušava pogledati istini u oči, a oni koji drže poluge vlasti i dalje se bave teorijama zavjere. Ne možete graditi bolje društvo i sretno djetinstvo za djecu ako je u njihovoj blizini zločinac NOVAK ĐUKIĆ. Tačka!

(tuzlapress.ba)

347 Posjeta 1 Posjeta danas