Ljekovita moć ove biljke je nevjerojatna! Evo kako napraviti sirup koji će izliječiti mnoge bolesti…

Kad govorimo o ljekovitom bilju mnogi ne obraćaju pozornost na borove iglice, no one sadrže nevjerojatno količine vitamina C u odnosu na ostale vrste drveća. Svi već dobro znaju da je vitamin C ključan za imunološki sustav jer stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv upala.

Nemojmo zaboraviti da je vitamin C također jedna je od najvažnijih komponenti kolagena, a on je nužan za stvaranje novih i regeneraciju oštećenih stanica organizma. Osim toga, borove iglice bogate su vitaminom A i karotenoidima, zbog čega mogu pomoći u liječenju i ublažavanju mnogih zdravstvenih problema.

Proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao lijek i prevencija protiv prehlade i gripe jer sadrže sastojke koji potiču iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz dišnih puteva, čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a mogu pomoći i u ublažavanju simptoma astme. Antiseptičko djelovanje eteričnih ulja iz borovih iglica uništava patogene bakterije sprječavajući širenje infekcije dišnih puteva, piše Krenizdravo.

Borove iglice posjeduju visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju blagotvorno na zdravlje očiju, sprječavajući pojavu mrene i degeneraciju makule, što su najčešći problemi vida u starijoj životnoj dobi. Vitamin A jako je važan očuvanje zdravlja kože jer njegova antioksidativna svojstva uništavaju štetne slobodne radikale ubi rzavaju regeneraciju stanica kože, zbog čega proizvodi od borovih iglica mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.

Recept za ljekoviti sirup od borovih iglica

Borove iglice operite u čistoj vodi i staviti na krpu preko noći da se osuše.
U veliku staklenku stavljate red borovih iglica, red šećera te ju hermetički zatvorite i stavite na osunčan prozor otprilike 40 dana i nikako ju nemojte otvarati.
Kada prođe 40 dana sirup ocijediti kroz gustu gazu i kada zagusti konzumirajte 2-3 žličice na dan.

Podravski list

675 Posjeta 1 Posjeta danas