MOJ HADŽIJSKI DNEVNIK 2009. GODINE PO MILADU ILI 1430. HIDŽRETSKE GODINE

Priblizavamo se vremenu kada se hadzije iz cijeloga svijeta spremaju da obave hadz.
Hadz je peti stub (sart) islama a duzan ga je obavit svaki musliman koji je u mogucnosti.
Od danas u nekoliko nastavaka objavljujemo feljton “Moj hadzski dnevnik” autor ovoga dnevnika je hadzija Jusuf Pajevic.
Dnevnik je jako interesantan i biti ce od koristi buducim hadzijama inshaAllah.

 

Jusuf Pajevic

MOJ HADŽIJSKI DNEVNIK 2009. GODINE PO

MILADU ILI 1430. HIDŽRETSKE GODINE

Piše: Jusuf Pajevic

Bismillahir-rahmanir-rahim

Uvod
Kada sam pošao na hadž odlucio sam da vodim jedan dnevnik za sebe, kuda smo prolazili, šta smo radili, moja zapažanja, utiske, propuste i slicno. Vec u autobusu, vidjeci zainteresovanost i drugih hadžija da i oni imaju te iste informacije, kako bi što duže ostalo im u sjecanju putovanje na hadž, odlucio sam dnevnik raditi za sve hadžije iz autobusa br. 12. Na nagovor mojih prijatelja da to podijelim sa širim masama, u nadi ne bi li se ko okoristio tim dnevnikom, odlucio sam ga staviti na internet. Cilj mi je, da oni koji se odluce putovati na hadž autobusom, da imaju pred sobom što je moguce potpuniju informaciju o tome šta ih uglavnom ocekuje na putu, kuda prolaze, koliko je prosjecno zadržavanje na granicama, šta gdje mogu kupiti i slicno, kako bi se što je moguce bolje pripremili za put. Takoder, pisao sam o nacinu kako smo izvršili ibadete, o najcešce cinjenim greškama u ibadedtima i sl., sa željom da buduce hadžije znaju na što trebaju posebno obratiti pažnju, jer vecina hadžija ide samo jedanput na hadž, pa zaista je šteta ako nešto ne urade kako treba a sa malo truda ili znanja mogli su to. Ako se pokaže potreba, možda da ovaj dnevnik i štampam kao posebnu brošuru.

Na hadž sam putovao iz Mostara autobusom broj 12, tako da sam pisao u prvom redu o mom putovanju, zatim putovanju hadžija iz tog autobusa i putovanju 2. konvoja. Samo ponekad se to putovanje podudaralo i sa 1. konvojem. Uglavnom, nije bitno ko odakle putuje i kojim autobusom, iskustva svih hadžija iz svih autobusa su dosta slicna.

Uzvišenom Gospodaru sam neizmjerno zahvalan, što mi je omogucio da budem Njegov gost, kao i za pisanje ovog dnevnika. Svako dobro je od Allaha s.w.t. a sve greške i manjkavosti su moje.

Molim sve one koji uoce neke od eventualnih grešaka da me o tome obavijeste putem e-maila: jusuf(a)pajevic.dk. Dnevnik sam pisao sa iskrenim nijetom da bude od koristi, zato vas molim da me se sjetite u svojim dovama upucenim Allahu s.w.t.

Kopiranje ovog putopisa je dozvoljeno, cak i poželjno, s tim da se distribucija vrši bez nadoknade. Dnevnik je dostupan i u PDF formatu ovdje.

Sadržaj

Uvod
Ikrar (hadžijska) dova
Odlazak za Saudijsku Arabiju
Bosna i Hercegovina
Srbija
Makedonija
Grcka
Turska
Sirija
Jordan
Saudijska Arabija
Medina Munevera (Medina Svijetla)
Još nekoliko zanimljivosti o Medini i Poslanikovoj s.a.w.s. džamiji
Umra
Mekka El-Mukerrema (Meka Poštovana)
Rezime o umri
Hadž
Rezime o Hadžu
Još nekoliko zanimljivosti o Meki i Kabi
Povratak za Bosnu i Hercegovinu
Jordan
Sirija
Turska
Grcka
Makedonija
Srbija
Bosna i Hercegovina
Neki savjeti buducim hadžijama, sa posebnim osvrtom za one koji planiraju ici autobusom

06.11.2009.
Ikrar (hadžijska) dova

Ovogodišnja ikrar dova za sve hadžije sa podrucja Mostarskog muftijstva održana je nakon džume namaza u džamiji ”Bosanski mudžahidi” u Sjevernom logoru u Mostaru.

Osjecaj je vrlo lijep. Prepuna džamija, došli su mnogi da požele hairli put ovogodišnjim hadžijama. Dosta je onih koji nisu mogli sakriti suze u ocima. Moje oci su, takoder, pune suza. Rodbina, komšije, prijatelji, svi su tu. Dovu je proucio glavni imam u Mostaru Salem ef. Dedovic.

Vec osjecam da sam na putu da obavim ovu petu islamsku dužnost, da sam zapravo hadžija. Neka je hvala zato Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Tu vecer, uoci sjutrašnjeg polaska, sakupila se skoro cijela moja familija kod mog brata Hamze na sijelu. Svi su mi poželjeli hairli odlazak i sa svima sam se halalio.

355 Posjeta 1 Posjeta danas