Komšić, Bećirović i brojne delegacije odali počast žrtvama tuzlanske Kapije: Dan bola koji nikada neće prestati

Porodice ubijenih, građani Tuzle, brojne delegacije svih nivoa vlasti, među njima i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, na tuzlanskoj Kapiji odali su počast 71 žrtvi masakra, koji se dogodio prije 28 godina, 25. maja 1995. godine.

Članovi Predsjedništva BiH danas nisu željeli davati izjave, a premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je rekao da “nažalost zločinac Novak Đukić još uvijek nije isporučen pred lice pravde”.

– Kamo sreće da agresije na BiH nikada nije bilo i da nije bilo ovih zločina. Nažalost oni su se desili, oni koji su počinili zločine treba da odgovaraju i po ljudskim i po Božjim pravima. Što se prije suočimo s istinom, veća nam je šansa da se okrenemo budućnosti, a da porodice žrtava dobiju satisfakciju – rekao je Nikšić.

Podsjećamo, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločin na Kapiji osuđen je na 20 godina zatvora, jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić rekao je danas da je ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji je najveća tragedija u historiji Tuzle.

– Za građanke i građane Tuzle ovo je dan žalosti, dan dubokog bola koji nikada neće prestati. Zbog poginulih moramo da branimo i da nikada ne zaboravimo istinu o ovom zločinu. Uvijek ćemo tražiti da osuđeni odsluže kaznu, jer je to jedina pravda za roditelji i za građanke i građane Tuzle. Nikada nećemo odustati od toga – rekao je Lugavić.

Nakon polaganja cvijeća premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da i danas, nakon 28 godina, bol za tuzlanskom mladošću ne jenjava.

– S obzirom da sam i sam mlad čovjek danas mi je izrazito teško. Ovo nosi jednu posebnu težinu. Posebno je teško biti danas ovdje i razmišljati šta su zlikovci i zločinci uradili. Svake godine, 28 godina, mi se ovdje okupljamo i pozivamo i upućujemo na jednu svjetsku nepravdu da oni koji su odgovorni za ovaj zločin, i pored sudskih presuda, na slobodi. Danas živimo u vremenu u kojem svi govore da živimo u slobodnom društvu u kojem se vrednuju slobode i kada smatramo da živi vladavina prava, na ovom slučaju, nažalost, vidimo da to nije tako. Da nam susjedska država, čiji je bio nesumnjiv utjecaj na sve ovo što nam se desilo, i dalje štiti tu ideologiju 90-ih, štiti one koji su odgovorni i mi, najmanje što možemo uraditi je pozivati da kazne one koji su ovakve zločine uradili – kazao je premijer Halilagić.

Autor: J. Bojić

Faktor

481 Posjeta 1 Posjeta danas