Radovi na Gasulhani drugi dio od 10.12 do 15.12. 2022godine

 

 

10.decembar 2022.godina

I danas kisovito cijeli dan. Kako smo krenuli sekunde nije stala.
Radove su danas izvodili tri majstora: Denis Novic, Meran Hajdarovic i Emir Silajdzic.
Emir je iz Kaknja i radi u Ljubuskom vec 15 godina.
Vidio je preko FB da se radi gasulhana, i sam dosao i kaze: “ danas i sutra sam slobodan i dosao sam da zaradim sevap u ovim radovima”.
On je danas sve zidove mrezirao i spremio za sutrasnje postavljanje sepa. Allah da nagradi ovoga vrijednoga momka iz Kaknja.
Meran i Denis zavrsili su plocice na abdesthani. Sutra akoBogda imamo udarni dan.
Pozivamo one koji zele da daju svoj doprinos i pomognu u ovom hajru. Pomagati na objektu gdje se muslimani opremaju za ahireta veliki je hajr i , inshaAllah, velika nagrada od Allaha dz.s.
Danas dobili dvije donacije od Refice Mehicevic 100 km i od Seje Lalica sa kcerkama Belma i Selma 100 km. Od srca hvala Seji i kcerkama.

11.decembar 2022.godine

Nakon sedam kisnih dana jutros rano ,bura sa Metokita ,otpuhala je sivilo i oblake. Osvanuo je lijepi suncani dan kao da je proljece.

Nebo se zaplavilo kao plavo more. U osam sati sam u Pobrscu pred dzamijom. Prvi stize Amir-Covo Osmic i njegov sin Amel. Amel i ja kresemo motorkom murvine grane koje smetaju. Dok smo to odradili dolazi ostali dio ekipe.

Kako bi ih nazvao ? Dobri i savjesni Bosnjaci kojima nije svejedno kako im izgleda mjesto gdje se mejt oprema za Ahiret.
Dolaze ovim redom Juso, Saba, Faja, Nedim, Kasim, Denis,Nako, Supljika, momak iz Kaknja Emir Silajdzic i jos dva momka iz Zenice
Kobilica Samir i Kobilica Selver oni rade u Ljubuskom ,vidjeli na FB da ce se raditi i sami dosli pomoci.

Zovem Pilku Medica zamoljavam ga posto je nedelja i ne radi nedeljom ,da nam samo doveze kamion i da ga ostavi , da mi tovarimo a da on sutra istovara.
Pristaje, dolazi sa kamionom a ja ga vracam kuci u Radisice. Svu otpad skupa sa starom betonskom ogradom tovarimo na kamion. Cova i Juso stavljaju sep na zidove gasulhane. Emir Silajdzic i Guga pocinju mreziranje vanjske fasade.

Nedim priprema zidove za ogradu. Svi drugi su zaposleni i rade sta u tom trenutku treba. Amel mjesa i sprema materijal za tri posade majstora.Jednima zbuku, drugima sep a trecima Reno plus. Denis je na gletovanju ne smiriva se , radi za dvojicu.Elhamdulillah,danas smo uradili toliko posla ko za sedam zadnjih kisnih dana. Kupina i raslinje je ocisceno, Samir i Selver i Amel sa dvije motorke bukvalno unistavaju grane kupine i drace.

U tom djelu sakupili smo tri vrece raznog otpada najvise boca i limenki od raznih vrsta pica. Na kraju konstatujemo da smo zavrsili gasulhanu zidove sve, ostaju nove plocice na mjestu gdje se gasuli. Kancelarija isto zavrsena. U Wc-u su ispravljeni svi zidovi i sutra idu , akoBogda, nove plocice. Vanjska fasada zavrsena cjela mreza i prva ruka ljepila. Do kraja je jos cirka ostalo par dana. Ostaje nam i izolacija ravnoga krova. Sve se radi najkvalitetnijim materijalima. Narod svaki dan iskaziva svoju podrsku i kroz priloge za materijal.

Cesto imamo posjete nasih ljubusaka koji dodju da vide kako radovi napreduju. Danas je radove obilazio nama drag gost gospodin Sufijan Sadikovic, dosla je i Fatima Ibrulj i ona je zadovoljna sa onim sto je vidjela. Rucak je danas bio domaci, donijela nam ga je Mirsa Kosaric. Na meniju smo imali domaci bosanski burek, sirnicu i smokvare. Allah da nagradi nasu Mirsu na trudu. Iza rucka stize Cana sa odlicnom kahvom. Od srca se zahvaljivamo Cani.

Sjedimo pijemo i razgovaramo. Dolazi nam drag gost direkt iz Sarajeva nas Meho Garo, stize i on na par fildzana Canine kafe. Zaustavlja se auto izlaze Ruka i Djeva donose pleh hurmasica i kesu punu sokova. Allah ih nagradio.

Na kraju da napisemo i za donacije: Vikovic Emir je iz Jajca naisao i kreno na Kulu i dao prilog 40 km. Huse Dizdarevica iz Vitine kcerka ,dala prilog Nedimu 100 km.Ljubusanka je dala 100 km za radove i 50 km za rucak majstorima.Bega Becirovic iz Norveske salje za radove 200 km. I dobili smo prilog od 100 km pred dusu nasega Armana Kolasinca Koke. Allah da primi svima.

Sta napisati za kraj ovoga lijepog dana? Sretni smo sto smo danas u ovom hajru ugradili dio sebe za opste dobro muslimana i nase zajednice. Veliki hajr je i da niko od ovih ljudi nije za svoj rad naplatio ni jednu marku. Hvala svima koji su uradili koliko trun dobra.

12.dec 2022

Danas je bilo magle ali nije padala kisa. Pilko je otjerao utovaren kamion i vratio se.
Ponovo smo utovarili jos jedan kamion koji je odvezao. Nakon toga otisli smo sa njim i dovezli materijal.
Kupili smo 150 blokova da ozidamo zid iza gasulhane da se podignemo jos 70 cm da od susjeda ne prelazi zivica.
Zapalili smo siblje koje smo jucer trsili. Dosla nam je Dzenita Hadzalic i dala 50 km za radove od tetke Fatime Hadzalic iz Konjica.
Fatima je predavala muzicko u Ljubuskom sedamdesetih godina. Hvala joj velika na donaciji. Danas se radilo do 12 sati.

13.dec 2022

Danas oblacno ali u prvom dijelu dana bez kise,a popodne je pocela padati.
Nedim je donio vap i krenuli smo sa ciscenjem ledjnog zida i vapom oprali da se moze sutra zidat. Zid ce zidati Faja i Kasim.

Denis je isfugirao plocice i odmah sve ocistio. Kasim i Faja su odradili plafon u gqsulhani sa sepom, a radi vlage nisu mogli u kancelariji i wc-u.
Tako da se sve polahko zaokruzuje.Nedim je sa vapom oprao i vanjski dio ploce gasulhane da se moze raditi izolacija.

Ploca prije nikad nije bila izolirana i pustala je u jednom djelu ,tako da je izolacija neophodna. Nedim je odmah otisao kupio materijal tako da se sutra, akoBogda, i to radi ako ne bude kise. Guga je naletio i pomagao je Supljiki da se postavi nova led rasvjeta.

Sulo je sebe angazirao da postavi novu led rasvjetu, kako u cjelom prostoru gasulhane tako i na prednjem kao i bocnim zidovima dzamije. Rasvjeta je nekad skinuta i nije vracena.Danas je citav dan sa nama bio i dosta posla uradio meni drag insan Meho Garo.

Iskopali smo danas nekoliko metara kanala.Rama je doveo instalaciju vode i odvod za fontanu i hajr cesmu za Mersu Mahic -Mujanovic.Meho ce nakon radova angazirat ljude iz jednoga rasadnika da prekopaju svu zemlju u dvoristu dzamije i da posiju travu, ruze i cvijece. Meho je donio i rucak za radnike.Danas nas je posjetio i Batan Tancica, cim je stigao iz Danske dosao je do nas. Batan je zadovoljan sa sadasnjim izgledom gasulhane i onim sto je vidio u odnosu kako je izgledala gasulhana kada je rah. Mita preselila. Imali smo posjete nasih sugradjana koji su donijeli donacije kao i neke poklone.

Evo ko je bio: Cana nam je donijela 100 km koje su preko nje poslali Ernad i Fatima Necesinjac. Baga Konjhodzic je donijela za dorucak radnicima 50 km. Natasa Jakic Hadzic donijela kolace, sokove i 100 km za radove. Miro Mehicevic iz Danske poslao je 450 kruna za rucak radnicima. Svima se od srca zahvaljujemo.

14.decembar 2022.godine

Kisa i magla bila je i danas. Uticalo ja dosta na danasnje radove. Nismo mogli zidati zid a ni izolaciju raditi. Rano su nam dosle plocice podne i ljepilo iz Kerametala.

To smo istovarili i radili smo unutra sto smo mogli. Supljika je postavljao nove uticnice i prekidace. Faja Delalic je silikonirao povrsine a Denis fugirao ostatak zidova i uspjesno je zqvrsio.Meran je spremao prostorije za postavljanje podnih plocica.

Nisam nikad napisao da u sklopu gasulhane imaju tri zasebna prostora :Wc, bivsa kancelaria Medzlisa Ljubuski i gasulhana. Danas smo uradili smo ono sto su nam dozvoljavale vremenake prilike.

Danas nam je u oprostajni posjet dosao Mujo Ibrulj. Sutra leti za Norvesku. Donio nam je kolaca,soka i 100eura za radove na gasulhani. Hvala Mujo i hairli ti put.

Danas smo navratili u prostorije Mjesne Zajednice Ljubuski III. Sjedili sa nasim Hasanom Musicem Hrtom. Haso je sredio svoj ured i sve odise velikim redom i profesionalnoscu.

817 Posjeta 4 Posjeta danas