Ko je dao odobrenje da se podje sa sakupljanjem sredstava za obnovu dzamije Gozulj???

Nakon sto se renoviralo nekoliko ljubuskih vakufa od strane ”Gradjevinskog odbora za zastitu Vakufa u Ljubuskom” ogromna vecina gradjana Ljubuskog ovim projektima dala je veliku podrsku.Svi Ljubusaci ,bez obzira na vjersku pripadnost bili su odusevljeni ovim projektima i svoju podrsku su pokazali i kroz novcane priloge za obnovu dzamija. Ipak podrska je izostala od tri covjeka koji su bili duzni da odrzavaju sve ove objekte jer su sebe proglasili ”zastitnicima interesa povratnika u Ljubuski”.

Ova trojka je 20 godina uzurpirala Medzlis Ljubuski i predstavljaju sebe kao ”predstavnike i vodje” povratnika u Ljubuski sto je notorna neistina. Mumin Elezovic,Tarik Mujanovic i Semso Germic dugi niz godine nelegalno se predstavljaju i dezavuisu javnost kao grupa koja  radi za dobrobit Bosnjaka Ljubuskog, medjutim ova trojica godinama radi bas protiv interesa povratnika. Najbolje su ovo dokazali dovodeci 5-6 puta policijske organe bez ikakvoga razloga na neduzne dzematlije koji su obnavljali objekte koje su ova trojica svojim neradom doveli do unistenja.Ne samo da nisu dali podrsku ovim radovima vec su na razne nacine pravili opstrukcije i cinili sve da zaustave radove. Isli su tako daleko da su slali razne inspekcije,pa su u nekoliko navrata slali policiju prijavljujuci ”remecenje javnoga reda i mira,” da bi u zadnje vrijeme iznosili lazi da oni nisu bili upoznati sa radovima i da ”neformalna grupa gradjana” sama to nesto tamo radi bez pitanja, i da im se niko nije obracao i pitao dopustenje?! Pa onda izjava Semse ef.Germica da su nam dozvolili samo radove na krovu a ostalo da nemamo odobrenje i jos mnogo slicnih neistina. “Neformalna grupa gradjana” kako nazivaju te ljude su dzematlije i clanovi Islamske Zajednice Bosne i Hercegovine.Radi istine i objektivnog informisanja javnosti, kako nasih ljudi u Ljubuskom i dijaspori, tako i svih onih koji prate ovaj slucaj, a njih je veliki broj objavljujemo cijelu kronologiju od samoga pocetka, kako je sve krenulo. Inicijator ”sastanka” je bio Sanjin Jakic, on je htio pitati Semsu i Tarika o razlozima zapustenosti dzamije na Gozulju i njenom propadanju. Ova prica pocinje u jednom Ljubuskom ugostiteljskom objektu, kada nakon bajrama 09.07.2022.godine sjede i piju kafu Tarik Mujanovic,Semso ef.Germic,Sanjin Jakic i prof.Kemal Mahic. Pocinje se razgovor o dzamiji i njenom izgledu i u jednom trenutku Sanjin se obraca Tariku i Semsi i pita ih zasto je dzamija na Gozulju tako zapustena da sa plafona opaduja djelovi maltera? Odgovara Tarik i kaze: ” Stanje je takvo kakvo jeste ,mi nemamo para da bi bilo sta mogli renovirati” i zavrsava sa konstatacijom da su tu potrebna velika sredstva. Sanjin daje prijedlog da se on angazira za prikupljanje sredstava, preko drustvenih mreza i portala ljubusaci. Njih dvojica objerucke prihvataju taj prijedlog i daju mu podrsku ispred Medzlisa Ljubuski da se krene u prikupljanje novca. Tarik se obavezuje da ce uraditi predracun radova za obnovu dzamije na Gozulju i da ce isti e-mailom poslati Sanjinu.

Nakon sto se Sanjin vratio kuci pokrece preko drustvenih mreza akciju za dzamiju Gozulj a ubrzo stize i predracun od Tarika koji uz ovaj tekst i objavljivamo. Predracun koji je stigao iznosio je 61.180 km. Prvo sto je upadalo u oci u ovome ”predracunu” bile su astronomske cifre skoro svih radova. Sanacija mokrog cvora wc 3200 km u stvarnosti kada se ovo radilo iznosilo cirka 700 km. Jos dosta stvari koje su radjene u ovom predracunu bile su uvecane nekoliko puta u odnosu na stvarno stanje koliko je sve to u stvarnosti kostalo. Na primjer stavka ukrasavanje zidova kaligrafijom u dzamiji 280 kvadrata 8.400 km. Niti dzamija Gozulj ima ovoliko kvadrata za kaligrafiju niti i u jednoj dzamiji sirom Bosne i Hercegovine ne radi se ovoliko kvadrata ornamentike. Kada se sve ovo predocilo majstorima koji su trebali raditi dosli smo do zakljucka da je ”predracun” uradjen bez imalo zbilje i realnosti i da je dosta ”napuhan”. Na kraju da za nase citaoce kazemo da je kompletna adaptacija dzamije Gozulj iznosila 32.541 km a uradjeno je duplo vise stavki nego ih ima na ”predracunu”.

nastavit ce se…

1676 Posjeta 1 Posjeta danas