“Slucaj Gozulj” ili podle igre imama Semse Germica

“I odbrana od ponizenja jeste ponizenje”

(nobelovac Nagib Mahfuz)

pise:Faruk Jakic

Jucer sam otisao u Mup Ljubuski da razgovaram i molim zapovjednika policije Zapadno Hercegovacke Zupanije da nam odobre zavrsetak radova postavljanja limova i korita na dzamiji Zabljak. Dok sam cekao da me primi dosao je jedan mlad momak i upitao me” kako se Vi gospodine zovete?” Ja sam reko Faruk Jakic, on se osmjehnu pruzi ruku kaze ja sam kriminalni inspektor ….. vodim slucaj “ Gozulj” i cekali smo, rece da dodjete iz Danske da sa vama razgovaram u svojstvu svjedoka. Da vi niste slucajno dosli mi smo imali namjeru vas zvati.Usli smo u njegov ured, ljubazno me ponudi da sjednem ponudi picem i krenu razgovor. Kazem mu malo me zatece reko kakav je slucaj Gozulj? Ja dosao da molim za Zabljak dzamiju a Vi spominje “slucaj Gozulj”. To ga i upitam, reko a kakav je slucaj Gozulj? Pa znate kaze da je Senad Konjhodzic Derva prijavio upad NN lica u dzamiju na Gozulj i devastaciju iste dizanjem lamperije. Ja se onako nasmijem, nije reko to prijavio Senad njega je na to nagovorio Semso ef. Germic. Tokom razgovora objasnio sam da je Semso bio upoznat da majstori stolari trebaju raditi mafile jer to je jos ostalo od radova na dzamiji Gozulj. U oktobru 2022.godine data je ljudima kapara da kupe drvo i da rade mafila.Nova lamperija je gotova i dopremljena i bila je spremna da se postavi. Radi cega je Semsi efendiji bilo stalo da nagovori Senu Dervu da pozove policiju i prijavi devastaciju to samo on zna. Seno Derva moze da bude ponosan opet je ispao “ korisni idiot” Semse ef. Germica.Ovdje cu zavrsit da ne ulazim u detalje. Zasto ovo pisem? Davanje mog iskaza kao svjedoka trajalo je od 09:30 pa do 14:20 minuta. Skoro pet sati, inspektor sa kojim sam razgovarao, profesionalac i jako ljubazan i sve pohvale za njega i njegov pristup. Ipak u covjeku je od svega ostala neka tuga, neka zalost i pitanje sta smo to mi koji smo obnavljali ove objekte u nasem gradu ,zasluzili da budemo na pravdi Bozijoj predmetom policijskog interesovanja?

Tariku Mujanovicu, Semsi Germicu i Muminu Elezovicu mogu samo da porucim: neka vam Allah plati onako kako ste radili i bit ce vam dovoljno.

Mi Bosnjaci Ljubuskog smo Semsu Germica, siroka srca i otvorene duse docekali  i primili 2003.godine. Dobio  je premjestaj iz Prozora  i sa 2-3 kese stigao u Ljubuski. Ljudi koji su ga primili i sami povratnici smjestili su ga u jednu kucu za prvu pomoc i stavili mu se na raspolaganje. Nakon toga Ljubusaci u dijaspori skupa sa nasim sugradjanima u Ljubuskom pokrecu akciju sakupljamo sredstva i kupujemo mu kucu da on i njegova porodica budu “ svoji na svom”. Nakon svega toga naseg dobra, ta osoba nam vraca tako da na podao nacin izmislja upad u dzamiju da bi policiji prijavio iste one koji su njemu cinili dobro. Svaka ti cast nas “efendija” Semso. U zivotu sve prolazi pa ce proci i ovo ali narod pamti i prica  generacijama koje dolaze.

 

1922 Posjeta 1 Posjeta danas