MEMORY: EDINA JAKIĆ rođ.DELALIĆ

Povodom Dininog odlaska

Za one koji su bili samosvjesni trenutka svog života 50 i 60-tih godina prošlog stoljeća, odlazak onih koji su još preostali izaziva sjetu življenja onda kada su se Dulo Jakić i Dina Delalić „zabavljali“ i ubrzo sklopili bračni odnos. Sve se to događalo u Pobrišću gdje su stanovali i Dina(kuća Huseina i Šuhrete,sestra Minka)) i Dulo(kuća Ibrahima i Hurmete),braće Šerifa,Džemila,Hajrudina,Emira i sestara Hajre i Najle je zauzimala „centralno mjesto“ na putu Gožulj- kroz Bilo Brdo do VII magazina Duhanske stanice.

Osim navedenih u kuću su se povremeno okupljali:Ruda Bećirović, Adra Hadžalić,Muja Konjhodžić, Dulo i Ibra Alendar,Haso(M) Mahić,dr.Ismet Terzić i njegova Ružica i druge komšije u zavisnosti od vremenskih potreba.

Domaćin okupljanja je bila nenadmašna Hurmeta Jakić, koja je uvijek s osmijehom primala goste, prolaznike i one koji su voljeli humor, pjesmu, šalu…

Centralno mjesto je zauzimala Dina Delalić, ljepotica Pobrišća.Podsjećala me na glumice „italijanskog vala“-Silvana Mangano, Silva Košćina, Anu Manjani, Đinu Lolobriđidu, Moniku Viti i druge.

Veza između Dule i Dine je krunisana brakom.Na našu žalost i njihovu radost,Dina i Dulo su napustili Ljubuški i preselili u Sarajevo. Ubrzo su dobili „božanski poklon“ – rođenje kćerke DIVNE, pa njeno ime simbolizira njeno rođenje. Ostala je do danas – DIVNA!

U isto vrijeme u Sarajevo je preselio i bivši predsjednik SO Ljubuški, uvaženi Mate Šalinović, pa su „drugovi“ zajednički proživjeli preostale dane života u Sarajevu.

S vremenom su krenuli gubici: odlazak Dule Jakića, pa Šerifa, pa Džemila, pa Emira, pa Hajre, pa Najle. Tuga

Ovim zapisom želim da osvježim sjećanje na meni dragu porodicu, kako bi sjećanje ostalo u nama, jer oni to zaslužuju.

Bilježim se s poštovanjem svih navedenih i naše ljepotice Edine(Dine) Jakić rođ. Delalić(roditelji Husein i Šuhreta).

Kemal Mahić

 

987 Posjeta 1 Posjeta danas