Krumpiri: Ljubuški rani i doslovce poranio kao nikada

Stjecajem okolnosti ono što je nekada za poljodjelce Ljubuškog kraja bila „vaga“ otkup duhana, to je za žitelje njegovog zapadnog dijela postao od 2018. godine brendirani „Ljubuški rani“. Istina „Ljubuški rani“ pokriva uže područje Ljubuškog međutim u dijelu gdje se intenzivno uzgaja poprimio je značenje koje je u Hercegovini nekada imao duhan. Zadnjih godina čak se i vrijeme kampanje s jednog i pol proširilo na puna tri mjeseca. Zahvaljujući činjenici da se počeo saditi i u plastenike, što je još prije desetak godina bilo nezamislivo, kampanja „Ljubuškog ranog“ se značajno produžila. Okvirno kreće početkom travnja i traje do početka srpnja.

Govoreći o proizvodnji i očekivanjima od tekuće sezone ing. Ivan Primorac, stručni suradnik za proizvodnju Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ koja okuplja oko 180 kooperanata, kaže:

„Zasađene površine su na razini prethodnih godina. Prema našoj evidenciji članovi zadruge, dakle njih 180, zasadili su 256 hektara. Tu računamo površine iznad 0,5 hektara. Naše procjene su da je na manjim posjedima od 0,1 do 0,5 hektara zasađena površina od 20 hektara. Prema tome, može se reći da je „Ljubuški rani“ ove godine zasađen na oko 276 hektara. Prema prilično pouzdanim podatcima od navedene površine oko 5 hektara, odnosi se na plasteničku proizvodnju“, konstatira ing. Primorac, pa naglašava:

Nikad raniji krumpiri s otvorenih površina

„Zahvaljujući vremenskim prilikama Ljubuški rani ove je godine još i poranio. Već se uvelike vadi s otvorenog, dok je sezona za plasteničku proizvodnju pri samom kraju. U ovom razdoblju glavnina se plasira preko veletržnice u Čapljini, a ovih dana kreće i izvoz, prije svega u Republiku Hrvatsku, a i druge zemlje. Za izvoz krumpira već smo obavili pripreme kontrole, nadzora, analize gomolja…, tako da tvrtke koje se bave izvozom mogu narednih dana, početi s otkupom“.

S obzirom na relativno malo područje gdje se rani krumpir uzgaja, a to su naselja – Vojnići, Vodice, Šipovača, Veljaci, Klobuk i Dole očekuju se značajni prinosi.

„Okvirne su procjene da će kooperanti zadruge, dakle njih oko 180, proizvesti 6 – 6.500 tona. Ako tome dodamo ostale proizvođače, realno je očekivati proizvodnju od oko 7.500 tona. Tako je bilo prošlih godina, a slično očekujemo i ove godine“, zaključuje ing. Primorac.

Zahvaljujući iznimno blagoj zimi ove godine potučeni su rekordi dozrijevanja ranog krumpira u Ljubuškom kraju, pa se tako prvi gomolj naravno iz plastenika, na maloj pijaci u Ljubuškom, pojavio koncem ožujka, dok se s otvorenog „Ljubuški rani“ počeo prodavati prije 1. svibnja, što je također rekord. Kako nije bilo ni većih šteta, zabilježene su manje štete od poplave te kasnog mraza, ali na malim površinama, za očekivati je ako ne rekordnu onda u svakom slučaju dobru godinu za ljubuške povrtlare.

lj.portal

Tekst: Dušan Musa

398 Posjeta 1 Posjeta danas