Ljubusaci pitaju ministra Nerina Dizdara

Portal ljubusaci obratio se ministru Nerinu Dizdaru. Odgovor ce,akoBogda, isto biti objavljen.

 

 

Postovani ministre Nerin Dizdar!

 

Kao portal koji se bazira vecinom na teme vezano za Ljubuski zelimo da vam postavimo nekoliko pitanja.

Obracamo Vam se u namjeri da Vam postavimo tri bitna pitanja koja se ticu povratnicke populacije u Ljubuskom . Portal Ljubusaci.com svakodnevno dobiva upite ljudi na koje im ne mozemo dati adekvatne odgovore, pa se obracamo Vama i Vasem ministarstvu, jer je ministarstvo finansiralo obnovu objekata na koje se pitanja odnose.

Postavicemo Vam tri pitanja koja cemo objaviti na portalu, a onda cemo i Vas odgovor takodje objaviti, a nadamo se da cete naci vremena da nam u najskorijem roku odgovorite.

 

Pitanja su sljedeca:

  1. Pitanje Krehica dzamije

Bosnjacki povratnici u Ljubuski ne znaju da li je Krehica dzamija uopste obnovljena. IO medzlisa tvrdi vise puta u lokalnim medijima da jeste, a stanje na terenu ih demantuje, jer je Krehica dzamija bez poda, bez struje i u njoj caruju pacovi , prozori su truhli, jer krov uveliko prokisnjava. Tako da zelimo javno i transparentno ovdje na portalu objaviti Vas odgovor na nase pitanje da li je obnova Krehica dzamije uopste zavrsena?

 

  1. “Fejzina kafana”

Objekat koji je obnovljen 2015. godine s ciljem poboljsanja i unapredjenja socijalnog zivota povratnika. Lijepo uredjen objekat, ali nedostupan povratnicima. Zakljucan! Ako pratite nas portal vidjecete da se povratnici druze u privatnim, nedovoljno uslovnim, prostorijama dok “Fejzina kafana” zjapi prazna. Kljucar je predsjednik medzlisa koji zajedno sa efendijom Semsom Germicem pusta unutra povremeno samo one koji su podobni za njih, a vecina povratnika ne spada u tu kategoriju podobnih.

Nase je pitanje i zamolba Vama:

Da li mozete da obezbjedite da se “Fejzina kafana” konacno otvori za svakodnevno druzenje povratnika, jer je njima i namijenjena?

 

  1. Vakuf “Mejtef”

Povratnici Ljubuskog zele znati sta je svrha obnove te zgrade i da li su vakufski posjed i zgrada preimenovani u kulturno sportski centar? Postoje nagadjanja, da se u tom prostoru rade apartmani za iznajmljivanje turistima,ali jasnog odgovora nema, pa Vas ljubazno molimo da nam Vi to jasno i transparentno odgovorite.

 

Za Vas imamo i jedan konstruktivni prijedlog:

Naime, da ubuduce kada pripremate donacije za ljubuske povratnike obavezno, osim odbornika iz IO medzlisa, pozovete barem cetiri do pet istinskih povratnika koji ce u tancine biti upoznati sa planovima na terenu i nadzirati da li se adekvatno provode. Jer, ovo sto se sad desava dovodi ljude u nedoumicu, jer niko ne zna nista osim ono sto procita u lokalnim medijima, a to su uglavnom stura i nepotpuna obavjestenja Da bismo izbjegli sve ove nedoumice moramo ubuduce obavjestavati ljude jasno, javno i transparentno U nadi da cete nam odgovoriti u sto skorijem roku srdacno Vas pozdravljamo.

 

Redakcija protala Ljubusaci.com

 

1105 Posjeta 1 Posjeta danas