Uskoro u Tuzli promocija knjige Roya Gutmana “Svjedok genocida”

Knjiga “Svjedok genocida”, zbirka vjerodostojnih svjedočanstava o smišljenom uništavanju pripadnika drugih naroda na području bivše Jugoslavije, koju je dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo Roy Gutman napisao 1993. godine, prošlo godine je doživjela još jedno izdanje u Bosni i Hercegovini, a koje će biti promovisano u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli u četvrtak 30. maja 2024. godine.

O knjizi koja je 2023. godine izašla u izdanju Dialogosa i Asocijacije Bosna, uz uredništvo Resula Mehmedovića i Sanjina Jakića, govorit će pored autora Roya Gutmana, promotori Almasa Hadžić, novinarka i dr. Elmir Jahić, predsjednik Regionalnog odbora VKBI Tuzla.

Roy Gutman ugledni je američki novinar. Bio je šef evropskog dopisništva magazina Newsday od 1989. do 1994. godine, njegovo izveštavanje i istraživački novinarski rad bili su 1992. i kasnije važni za otkrivanje, nedugo zatim i zatvaranje koncentracionih logora u kojima su pripadnici Vojske Republike Srpske zvijerski zlostavljali Bošnjake i Hrvate. Za ovaj angažman nagrađen je Pulitzerovom nagradom za novinarstvo. Veliki je prijatelj Bosne i Hercegovine i počasni građanin Sarajeva.

Promocija će biti održana u Velikoj sali BKC-a Tuzla sa početkom u 18.00 sati. Ulaz je slobodan-navodi se u saopćenju BKC TK.

federalna.ba

 

210 Posjeta 6 Posjeta danas