NANA NAZA

 

nanaVideo u kojem nadasve simpatična nana Naza priča bez dlake na jeziku i sa punim srcem govori o svojoj državi…

 

Nana Naza Bešlagić iz Brčkog ima 84 godine. Rodom je iz Crne Gore, a u Brčko je doselila davnih sedamdesetih, kada je zajedno sa rahmetli suprugom Sadikom Bešlagićem u Njemačkoj radila dugi niz godina. U životu je kaže bilo i lijepih i tužnih trenutaka. Zapamtila je i dosta bogatstva, kako u rodnom kraju, isto tako u BiH i svijetu, ali i gladi i neimaštine. No, ono po čemu se ova hanuma oduvijek izdvajala od ostalih, jeste njena vjera u Allaha. dž.š. i rad.

„Cijeli život, ma gdje bila, ili kod švabe ili u Bosni, ja sam vjerovala i radila i nisam se stidjela svoje nošnje. I svi su me cijenili, i nikad me nije bilo ništa stid radit. Ko želi i hoće da radi ne smije da se boji gladi“, kaže nana Naza.

„Zemlja u sebe sve prima i ljudi moraju da siju i kopaju, i ne smiju da se stide svoje vjere, običaja i tradicije, a Bog će dati nafaku. Bude teško, ali opet nekako dragi Allah razgali. Ja i danas radim u plasteniku, uz pomoć komšija, jer me zdravlje sve slabije služi, ali mi je krivo na ovu omladinu, što samo želi u svijet, a niko neće motiku u zemlju da zarovi“.

Naza Bešlagić sada živi sama. Svoje djece sudbina nije doredila da ima, a mnogobrojna rodbina je rasuta po svijetu, ponajviše u Njemačkoj. Ovim putem ona je poželjela da ih pozdravi i da im poruči da se vrate u svoju zemlju da žive, jer iako je teško nekako se preživljava, a od rodnog kraja ništa ljepše nema. Više u video zapisu.

 

 

1017 Posjeta 1 Posjeta danas