VUKOVI

Dok sam kampovao u šumi začuh zavijanje koje me prestraši.Da,to je bilo zavijanje vuka.Odjekivalo je cijelom šumom.Nedugo nakon toga,zavijanje se začulo sa više različitih strana.Čuvši zavijanje,vjeverice pobjegoše u svoja skrovišta,a ptice odletješe sa grana na koje su bile sletjele.Znajući da se vukovi boje vatre,i ja nabacih još koje drvo na nju da se što više razgori.Sada je vatra u kampu bila dovoljno velika da zadrži vukove daleko od nas…

Vukovi imaju vrlo izoštren sluh i na otvorenom prostoru mogu čuti zvuk koji dolazi sa mjesta udaljenog 16 kilometara.

Vukovi teakođer imaju i izoštren njuh.Mogu nanjušiti plijen sa dva kilometra udaljenosti.

Gladan vuk može odjednom pojesti oko 10 kilograma mesa.

Vukovi najčešće žive u čoporima.U čopor ne primaju vukove koji im nisu rod.Kada jedan čopor poraste i postane mnogobrojan,dijeli se na manje čopore.Iako rijetko,moguće je sresti i vukove koji žive sami.

Zubi vuka su veoma oštri,jer njima love svoj plijen.Imaju četiri velika zuba i još 38 manjih zuba.

Kod odraslog vuka,raspon između njuške I kraja repa može iznositi 165 cm,visina od poda do vrha leđa doseže do 80 cm,a mogu biti teški i do 70 kilograma.

Vukovi zavijaju kako bi dozvali sve vukove iz čopora,ali i kako bi otjerali druge čopore.Na taj način ih upozoravaju,kao da žele reći:”Ovo je naše područje,nađite sebi neko drugo mjesto!”

Vukovi su najrasprostranjenije zvijeri na planeti.Ima ih u svim predjelima na Zemlji,izuzev pustinja i tropskih šuma.

 

Izvor:SEMERKAND,februar 2018.(porodični magazin)

23 Posjeta 2 Posjeta danas
News Reporter