HERCEGOVAČKA POLJA PROIZVODE ZA DOMAĆE I STRANO TRŽIŠTE

Sweden/USAID FARMA II projekt pomaže kompaniji Jaffa Komerc iz Mostara da ispuni EU standarde za pakovanje i izvoz voća i povrća.

“Samo hodajte za mnom jedan dan i onda mi recite jeste li ste se umorili“, kaže Nedim Badžak, direktor Jaffa Komerca iz Mostara, preduzeća koje na 90 hektara zemlje proizvodi 2.500 tona voća i povrća.

“Na polju radim od svoje sedme godine. Sezona je u toku i već pet dana nisam imao vremena otići u kancelariju,“ nastavlja on.

 Porodični posao

Dok smo se pripremali za razgovor sa Nedimom ispod dva stabla trešnje, odmah ispred njihovih postorija za hlađenje i sortiranje proizvoda, i tako ga natjerali da se malo odmori, stigao je njegov otac Hamo.

Hamo se penzionisao prije sedam godina i predao je baklju Nedimu koji sada vodi kompaniju.

“Ne mogu ostati dalje od polja“, rekao je i nakon kratkog upoznavanja otišao na posao. Na pitanje kako Nedim upravlja poslom, uz osmijeh je rekao: “Pa, još uvijek vježba“.

Hamo je osnovao Jaffa Komerc 1985. godine. Počeo je sa trgovinom i izvozom voća i povrća. 1997. godine započeli su vlastiti uzgoj trešanja, jagoda, breskvi, nektarina, grožđa i mladog krompira. Ipak, i dalje otkupljuju oko 1.500 tona proizvoda od 450 manjih poljoprivrednika iz šireg regiona jugoistočne Bosne i Hercegovine.

“Imamo ugovore sa poljoprivrednicima sve od Stoca, preko Nevesinja, Jablanice do Posušja. Stari krompir kupujemo sa Glamoča i Kupresa“, kaže Nedim i dodaje da se njihovih 90 hektara zemlje proteže između Blagaja i Malog Polja.

Jaffa Komerc izvozi 60 posto od ukupno 4.000 tona voća i povrća koje proizvode i otkupljuju. Njihova glavna EU tržišta su Hrvatska, Austrija i Njemačka, ali Jaffa Komerc izvozi i na druga međunarodna tržišta.

Ovdje se podrška Sweden/USAID FARMA II projekta pokazala jako korisnom.

“Prošle godine EU je uvela uredbu kojom se zahtijeva da trešnje i jagode budu upakovane u perforiranu plastiku prije prodaje. Prirodno, neki od naših klijenata iz EU-a zatražili su da se počnemo pridržavati tog pravila jer nemaju  svoje mašine za pakovanje, koje su prilično skupe.

Prije nekih godinu dana nije bilo lako doći do tih mašina, a mi nismo bili spremni za tako veliku investiciju sami. Ali kada smo dobili grant od FARMA II projekta, koji je pokrio trećinu investicije, odlučili smo se za kupovinu“, kaže Nedim.

Dodana vrijednost

U jednoj minuti mašina može da spakuje do 80 košara s voćem ili komada većeg povrća, poput zelene salate ili kupusa. Sa pet ljudi koji rade na mašini pri punom kapacitetu, moguće je spakovati do 20 tona proizvoda dnevno, što je jednako jednom natovarenom kamionu.

“Iako skupa, mašina je bila dobra investicija. Uspjeli smo zadržati naše klijente iz EU, a pored toga, upakovani proizvodi su deset posto skuplji, tako da su i naše cijene i dobit porasli“, objašnjava Nedim.

Mašina za pakovanje također može etiketirati proizvode, a ono što izlazi iz mašine su u potpunosti domaći proizvodi; etikete za strane klijente Nedim štampa u štampariji u Čitluku, dok se mašinski termalni štampač koristi za dodavanje datuma proizvodnje i sličnih informacija.

Nedim navodi da će pakovanje određenog voća postati obavezno i u Bosni i Hercegovini i da mu je drago da su oni za to već spremni.

Jaffa Komerc ima 25 stalno zaposlenih i oko 100 sezonskih radnika.

“Uz novu mašinu za pakovanje i povećanu potražnju za voćem i povrćem tokom pandemije COVID-19, zaposlili smo još dva radnika na puno radno vrijeme. U protekle 23 godine smo narasli do ovog nivoa, i nadam se da ćemo nastaviti rasti i u budućnosti“, kaže Nedim za kraj.

 

Business.magazine.ba

1102 Posjeta 1 Posjeta danas