Fahro, ljubušak iz Osla

Moj zemljak, moj komšija, Fahro Konjhodžić, sa trenutnim boravkom u Bekkestua, Oslo zavrijedio je pomena. Znam da će me jaran ispraviti na nekoliko mjesta jer je borac za istinite činjenice. Zbog toga je imao «rat» olovkama protiv pok. R. Dodiga o uzgoju gusaka na Tegaševcu prije trijestak godina.

Zaljubljenik u zavičaj, Ljubuški, Kravicu, a posebno Vitinu. Mnoge njegove fotografije zrače ljubavlju za zavičajem, nostalgijom, čežnjom za ostavljenim kojemu se vraćamo i opet odlazimo.

Bivši i sadašnji stalni saradnik “Oslobođenja”, sadašnji saradnik više portala, Tacno.net, Mojabih Oslobođenje, i BH Glasnik, novina Iz Bošnjaka u Norveškoj. Napisao je i objavio hiljade tekstova i članaka na veliko zadovoljstvo čitalačke publike. Fahro je bio stalni saradnik lista «Bosanska pošta», od njenog prvog broja pa doslovce do posljednjeg, punih 20 godina. To ga je faktički zadržalo u novinarskoj branši. Novine “Bosanska pošta” je igrala važnu ulogu u očuvanju našeg identiteta u Norveškoj.                   Fahro je član u Norsk journalistlag – norveško udruženje novinara.

Fahrin rad prepoznaju i cijene mnogi naši sugrađani i nagrađuju ga često na raznim manifestacijama.

Njegove drage sestre Mediha i Adla su uvijek u blizini, ako već nisu ovjekovječene na fotografijama.

Fahrini viritualni i stvarni prijatelji imaju uvijek ugodne ili šaljive komentare na njegova djela, Uzeir, Kemo, Sulo, Semir, Asim, Anel, Edin …

Objavljujem nekoliko od hiljada fotografija koje sam «posudio» od ahbaba Fahre. Fotografije su njegov život, pričaju životnu priču, od Konjhodžića mahale, uz Bilo brdo, preko Gožulja, via Žabljak, mahala, čaršija, Butorovica, Tabija, Jurjevica, Tegaševac, pa avionom do Osla, Sandvika, Bekkestua…

Priča nije završena sve dok traje baterija u fotoaparatu.

Ugodno štrokanje mister Fahro, dobro zdravlje

Mithad M.

Autor fotografija: mr. Fahro Konjhodžić

Metokit, Matokit, Vrgorac u podnožju

Panorama Ljubuškog, slikano sa Žabljaka

Mahala Žabljak, Ljubuški

Vitina

Vodopad Kravice kod Ljubuškog

Ef. Šemso Germić u posjeti Norveškoj

Ljubušaci na Susretima bošnjaka Norveške u Lillestrøm-u, 2013 g.

Sa glavnom osobom – junakinjom iz Makedonskog filma “Honeyland” (Zemlja meda) Hatiže Muratova. SARAJEVO FILM FESTIVAL. 2019.

3030 Posjeta 2 Posjeta danas