Mimoza

Mimoza je porijeklom iz Australije,a osnovna vrsta uopće nije žute boje već  je njen cvijet ružičast.

Broji više od 1300 vrsta,od kojih je najpoznatija upravo žuta,koja se može naći i na našim prostorima.

Mimoze označavaju suptilne misli i nježna osjećanja,poštovanje,srdačnost, spokoj.Ako su zlatnožute boje,onda simbolišu moć i  raskoš.

U zemljama Mediterana,mimoza simbolizuje život,besmrtnost,platonsku ljubav i povlačenje.Pošto ima i bijele i crvene cvjetove,ona simbolizuje i život i smrt,smrt i ponovno rađanje.Trnje mimoze predstavlja zrake polumjeseca.

U Italiji,Rusiji i mnogim drugim zemljama ovaj cvijet vezan je za Dan žena(8.mart) kada se ženama daruju buketi ovog divnog,nježnog cvijeća.Ona označava poštovanje,donosi sreću u poslu i ljubavi.U govoru cvijeća,ovaj cvijet nosi poruku vjerne ljubavi.

U starom Egiptu ova biljka je simbolizovala ponovno rođenje,inicijaciju,besmrtnost i nevinost.U hebrejskoj mitologiji je sveto drvo od koga se grade hramovi i predstavlja život po najvišim moralnim principima.

Gaji se kao dekorativno drvo ali ima primjenu i u industriji namještaja.Također njeni dijelovi odvojeno imaju primjenu i u farmaciji,kozmetičkoj industrijii i medicini.U Aziji se koristi za pripremu čorbi,u Americi se pravi liker od njenih listova.

Legenda kaže,da je davno u Australiji živio ljubavni par.Mladić,sin ribara,visok sa crnom bujnom kosom,krupan i inteligentan,snažan i hrabar.Djevojka,posebne ljepote,plemenita i nježna,iz aristokratske porodice,koja je neodoljivo voljela žutu boju.porodica je primorala djevojku da se uda za vojvodu.

Momak razočaran i očajan napušta svoje ribarsko selo i odlazi u planinu da čuva šumu,kako bi pobjegao i zaboravio svoju veliku ljubav.

Kada je zakoračio u šumu najednom izbija veliki požar koji je mladiću odnio život.Čuvši za tužnu vijest,djevojka bježi od svog muža u planinu gdje zatiče tijelo mladog ribara.Ona umire pored voljenog,a na mjestu gdje je uvenuo mladi ljubavni par,raste divno žuto cvijeće,mimoza.

 

Izvor:Aura;6.juli 2020.Broj 409.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1331 Posjeta 1 Posjeta danas