Svjetski dan čišćenja u Ljubuškom

Udruga mladih Agape provela je akciju čišćenja u Ljubuškom.
“Jučerašnje jutro smo proveli u Gradskom Parku u Ljubuškom skupljajući opuške i pritom obilježili Svjetski dan čišćenja.
Zašto opušak?

U svijetu se godišnje proda pet bilijuna cigareta, a trećina opušaka završi u okolišu. Najpodcjenjeniji okolišni problem današnjice su upravo opušci. Većina ljudi misli da su filteri napravljeni od biorazgradivog materijala, no oni su ustvari od plastike, a iz opušaka se u okoliš cijede kemikalije i teški metali.

Plastika je sama po sebi nebiorazgradivi otpad koja se s vremenom razgrađuje na mikroplastiku koja potom kroz hranidbeni lanac može završiti u životinjama i ljudima. Što se tiče kemikalija, istraživanja su do sada pokazala da se iz opušaka u okoliš cijede nikotin, etilfenol i teški metali.
Zašto Gradski Park Ljubuški?
Svake se godine u svijetu proda pet bilijuna cigareta, a trećina ih završi u parkovima, ulicama, plažama i vodotokovima.
Tako da i u našem parku završi velika količina opušaka. Jedan jako nevidljivi ubojica okoliša. Tako sitan obujmom ali jako štetan. Nitko drugi doli nas samih nije odgovaran za mjesta koja posjećujemo, mi smo ti koji se moramo prema parku odnositi kako i dolikuje. Drugi put razmisli gdje ostavljaš svoj opušak jer baš možda tvom djetetu on sutra bude igračka. Jako nezdrava igračka
___________________________________________
Statistika akcije:
Broj volontera uključenih u prikupljanje opušaka: 5
Vrijeme trajanja akcije: 1:30 h
Broj prikupljenih opušaka: 3600
* Ova akcija je provedena uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. (Nošenje maski, rukavica, te održavanje razmaka između sudionika).”
Udruga mladih Agape
Nevladina organizacija koja nastoji pokrenuti društvenu i kulturnu scenu ove sredine te aktivizam i solidarnost njenih građana. Potičemo obrazovanje mladih na jedan potpuno drugačiji način…
” ‘Never doubt that a small group of thoughtful, committed, citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has …” Margaret Mead Mladi najmanje gube ukoliko njihova odvažnost prema trulom sustavu isprva i ne urodi plodovima, imaju najviše petlje, entuzijazma i mladenačkog ushita, i željni su iskorištavati ga u ispravnom smjeru… “Koliko god bio religiozno obojen, teologijski kompleksan i crkveno izrabljivan, kršćanski pojam ljubavi (grč. agape) ima veze s ne-religioznim, ne-teološkim i ne-crkvenim stvarima. Ta ljubav može (i treba) biti shvaćena kao solidarnost koja implicira jednakost (jednakopravnost) i slobodu (oslobođenje). A na taj način shvaćena, ljubav-solidarnost tiče se i kršćanski vjerujućih i ne-kršćanski ne-vjerujućih.” PODRŽITE NAŠ RAD! Račun kod Unicredit banke: 3381602285440951 – za konvertibilne marke. Za uplate iz inozemstva: SWIFT: UNCRBA 22 IBAN: BA39 3381 6048 8544 1367
Udruga mladih Agape, Ljubuški
830 Posjeta 1 Posjeta danas