MEDVJED

Medvjed naseljava prostrana planinska područja obrasla šumom.

Naraste u dužinu i do 220, a u visinu do 130 cm.

Može biti težak i preko 300 kg.Pokriven je gustom dlakom mrke,gotovo crne boje,iako postoje i odstupanja u  nijansama.Sa starošću dlaka postaje rjeđa i kraća.Medvjed je svežder.Zahtjeva istodobno hranu i biljnog i životinjskog porijekla.

Od biljne hrane jede razne nadzemne dijelove biljaka,plodove grmlja i drveća i razne žitarice.

Od hrane životinjskog porijekla  jede razne insekte i njihove razvojne forme,gmizavce,sitne glodavce i lešine svih  vrsta.

Medvjed živi samostalno.Pari  se između aprila i maja,nakon čega se mužjak odvaja od ženke.

Ženka okoti  jedno od tri mladunca,najčešće dva,koji su 28-35 dana slijepi.

Mladi sišu mlijeko do 4 mjeseca.Iz brloga ih medvjedica izvodi u maju ili junu i vrlo brižno bdije nad njima.

U odbrani mladunaca spremna je žrtvovati i život i u to doba može biti vrlo opasna i po čovjeka.

S mladima ide u zajednički brlog tokom zime,a napušta ih u vrijeme parenja iduće godine.

Mladi mečići su spolno zreli u 3. ili 4.godini života.

Medvjed u pravilu prespava zimski period.

U prirodi pronalazi skloništa u kojima uz smanjenje životnih funkcija(rjeđi otkucaji srca,sporije disanje i dr.) te koristeći masne naslage provodi snježne zimske dane u polusnu.

S toplijim proljetnim danima kreće u potragu za hranom.

Ponekad se ipak dešava da tokom toplije zime s manje snijega mlađe jedinke ne idu u brlog.

 

Izvor:Školarac;br.7;2007.

271 Posjeta 1 Posjeta danas
News Reporter