Vahid Halilhodzic: Ovo je nagrada za sve one koji su uzdigli Velež iz pepela

Objavljeno 23.07.2021

Često kažem kako se za Velež ne navija, Velež se voli, rekao je proslavljeni bh. fudbaler i trener u razgovoru za portal “Avaza”

Bh. predstavnik u UEFA Konferencijskoj ligi, FK Velež, ostvario je historijsku pobjedu 2:1 nad grčkim AEK-om u 2. pretkolu ovog takmičenja, a ako se uzme u obzir da se radi o evropskoj utakmici na koju su Rođeni čekali 33 godine, onda je jasno šta je spektakl na Grbavici značio za svakoga ko nosi Velež u srcu.

Za šest dana slijedi revanš u Grčkoj, a gostovanje ekipi koja je i u Sarajevu važila za velikog favorita bit će pravi ispit zrelosti za izabranike Feđe Dudića koji su jučer zaista prikazali pravi evropski fudbal.

Kao šlag na pobjedu na kraju se ispostavio prvi gol Mostaraca u režiji Omara Pršeša koji je obišao internet, a koji je veznjak zabio sa oko 30 metara u same desne rašlje Cintotasa (Panagiotis Tsintotas).

 

Poklon publici

Čestitke genijalnom i mladom treneru Dudiću i igračima stižu sa svih strana, a oduševljen je i legenda kluba i proslavljeni bh. fudbaler i trener, Vahid Halilhodžić, koji u razgovoru za portal “Avaza” ističe kako je ovo bila pobjeda protiv velikog protivnika.

 

– Nisam mogao doći na utakmicu, na moju veliku žalost, ali u svakom slučaju čestitke i treneru i igračima, i upravi kluba, jer ovo je posebna nagrada za njih, za ljude koji su bili istrajni u uzdizanju Veleža iz tamnog perioda kluba, i da ga dovedu u jedan odličan položaj. Drago mi je što je ova utakmica bila poklon divnoj publici koja je stigla na Grbavicu i koja se ponašala odlično i navijala. Ja uvijek kažem, za Velež se ne navija, Velež se voli, kaže Halilhodžić.

 

Takvi golovi se vježbaju

Prvi gol Veleža, odnosno majstoriju Pršeša, Vaha je prokomentarisao sljedećim riječima:

 

– Sa one pozicije samo onako je i mogao poslati projektil i na kraju je to bio zaista prelijep gol. To su udarci koji se vježbaju na treninzima, takav jedan parabol koji pada ravno iza golmana, to se vježba. I drugi gol je također postignut na lijep način i nakon akcije, tipičan gol jednog centarfora (Dženan Zajmović), smatra naš sagovornik, koji kaže kako će se potruditi da iz Maroka prati revanš u Atini.

– Ja putujem u Maroko na pripreme reprezentacije za kvalifikacije za Mundijal. Potrudit ću se da pronađem neki kanal na kojem ću pratiti meč, dodaje aktuelni selektor Maroka.

 

Bit će teško

U revanšu Halilhodžić očekuje mnogo teži posao za Velež, ali…

– I ovo u Sarajevu je bilo iznenađenje i velika pobjeda Veleža, a u revanšu će to biti još krupniji zalogaj. Tamo će morati odigrati defanzivno mnogo bolje, primjetio sam da su u prekidima imali Grci dvije – tri dobre šanse. Jaka disciplina i organizacija kod prekida će im trebati. Moraju biti fokusirani u svakoj minuti utakmice, a posebno se trebaju čuvati provokacija jer Grci znaju da isprovociraju penal i slično, a i atmosfera će biti paklena. Ovakve se utakmice pripremaju taktički i psihički nekoliko dana, naglasio je Halilhodžić.

Našeg trenera nakon odmora očekuju kvalifikacije za Mundijal u Kataru, a u Grupi I sa Marokom su Sudan, Gvineja i Gvineja Bisau.

– Ušli smo u taj projekat s velikim ambicijama, očekujemo plasman u narednu rundu, pred nama je jedan veliki ispit i za nadat da će sve biti kako smo planirali, zaključio je Vahid Halilhodžić.

Razgovarao sam s predsjednikom „Rođenih“ Šemsudinom Hasićem, nažalost, ne mogu doći na tu utakmicu. To je veliki povratak Veleža na evropsku scenu. To je fantastično i jedan podstrek za dalje, jer treba samo pogledati gdje je Velež bio ne tako davno, a gdje je sada. Zaista treba čestitati svim tim ljudima koji su izdigli taj naš klub, a bilo je i pritisaka i političkih igara da se ugasi FK Velež. Dobro sam upoznat s tim. Uspjeli smo da ga održimo u životu, a ponovni nastup u Evropi je najbolja nagrada za sav taj trud, muke, nerviranja, rad. Veoma sam ponosan što pripadam tom klubu u kojem sam proveo najljepše dane. Sretno, „Rođeni“, u Evropi – ističe Halilhodžić.

Sretan sam, drago mi je što se Velež vratio tamo gdje pripada, na grane koje zaslužuje.

Halilhodžić ističe da mu je posebno drago zbog, kako kaže, svih tih naših navijača, ali njegove iskrene čestitke, prije svega, zaslužuju rukovodstvo kluba, stručni štab i igrači.

– Napravili su veliku stvar, a ne tako davno postojala je mogućnost da nestane Veleža, da se klub ugasi. Rukovodstvo kluba je napravilo veliki posao da prvo sve rekonstruira, vidite sada taj stadion koji su napravili. Sve je to urađeno voljom i entuzijazmom pojedinaca. A onda, na kraju, pred stogodišnjicu tog našeg velikana ostvaren je plasman u Evropu. To je jedan od najljepših poklona koji su mogli pokloniti navijačima, Mostaru, Hercegovini, domovini, ali i šire. Jer ja kad putujem, srećem mnogo ljudi iz naše regije koji su ostali nostalgično privrženi FK Velež – istakao je selektor reprezentacije Maroka, ali prije svega, strastveni navijač Veleža.

 

Sport.Avaz.ba, Mirza Kadic

1363 Posjeta 1 Posjeta danas