LJEPOTA RUŽINIH LATICA

Ruža se smatra kraljicom svakog vrta,a njena ljepota posebno dolazi do izražaja ljeti.
Ako želite rascvjetan ružičnjak sve do jeseni,još ćete stići svoj balkon ili vrt uljepšati ovim sortama.
Kada je riječ o ružama,sorta ruža čajevki,odnosno hibridnih čajevki ili ruža mjesečarki,jedna je od najraširenijih na našem području.Prva hibridna čajevka je sasvim slučajno otkrivena,a ta sorta odlikovala se neobično lijepim,velikim cvjetovima,sjajnim lišćem i dugotrajnom cvatnjom.Daljnjim križanjem dobivene su brojne nove sorte raznih boja,od bijele,preko žute,do crvene i ružičaste,a moguće su i dvojbene kombinacije,pri čemu je rub cvijeta izraženije nijanse.
Ono što ih čini posebnima jesu prekrasni cvjetovi na dugim,uspravnim stapkama,što ih svrstava na prvo mjesto među rezanim cvijećem.Mogu narasti od 60 do 100 cm.
Ako vaš vrt ili balkon obiluju suncem,pravi odabir su ruže penjačice.U vrtovima ih je potrebno posaditi uz pergole,zidove ili ograde,dok će na balkonu sama ograda diktirati sadnju.S obzirom na to da mogu narasti i do nekoliko metara,potrebno im je osigurati snažan potporanj koji će moći podnijeti njihovu težinu jer same nemaju vitice kojima će se uhvatiti za neku površinu.
Penjačice vole osunčana mjesta na jugoistočnoj ili jugozapadnoj strani,gdje će imati dovoljne topline,ali im ipak neće biti prevruće.Zanimljivo je da one obnavljaju svoju cvatnju tokom gotovo cijele godine,pa će uvijek vrtu ili balkonu dati boje.
Ruže koje često možete vidjeti po parkovima pripadaju sorti poliante.Njihovi se cvjetovi formiraju u skupinama po pet ili više na jednoj većoj stabljici,pa tako guste savršeno upotpunjuju dijelove vrta koje želimo posebno gusto istaknuti.Mogu narasti do 80 cm,a cvjetovi variraju od zagasito crvenih do ružičastih.Općenito su nižeg rasta i upravo je to njihova ljepota jer mogu formirati savršene,guste grmove.
Ruže imaju veće korijenje nego većina drugih ukrasnih biljaka,pa im je potrebno i više vode kako bi ona mogla doprijeti do svih njegovih dijelova.Tokom čitavog ljeta važno je redovno ih zalijevati,i to rano ujutro ili navečer.

Izvor:Oslobođenje;24.august 2021.
Izbor:Kemal Mahić

1730 Posjeta 1 Posjeta danas