LJUBUŠACI MIRO PETROVIĆ I AZEMINA KREHIĆ DOBITNICI NAGRADA FONDACIJE ZA IZDAVAŠTVO BIH

Fondacija za izdavaštvo u Sarajevu svake godine raspisuje natječaj za nova neobjavljena djela domaćih autora. Prijave su anonimne a ove godine je nagrađeno dvanaest rukopisa.

Nagrađeni su oni rukopisi, odnosno autori kojima je tročlano povjerenstvo ( Jagoda Iličić, Tina Laco, Nehrudin Rebihić) dodijelilo najviše bodova a to su : Zlatko Topčić, Azemina Krehić, Izet Perviz, Šefik Husagić, Željko Ivanković, Mujo Musagić, Emina Đelilović – Kevrić, Nikolina Todorović, Indira Kučuk Sorguč, Emina Selimović, Miro Petrović, Safija Vehabović Parganlija.

Nagrađen je rukopis poezije Mire Petrovića naziva ” Spomenar” prijavljen pod šifrom “Vojna tajna”.
Također je nagrađen rukopis poezije naziva “Zrcalo od mjedi” prijavljen pod šifrom “Preobraženja”, autorice Azemine Krehić.

Miro Petrović (Klobuk kraj Ljubuškog, 5. januar 1954.) je bosanskohercegovački novinar, pjesnik, urednik i pedagog.
Završio je Pedagošku akademiju i kratko radio u školama u Fojnici, Sarajevu i Vitini. Do rata u Hrvatskoj je živio u Sarajevu kao samostalni umjetnik. Bavio se novinarstvom pišući priloge o kulturi u sarajevskom listu Oslobođenje i na Radio Sarajevu 202. Također je bio voditelj sarajevske gradske književne tribine “Između korica” i sekretar časopisa Lica, a pred sam rat se zapošljava kao direktor Narodnog univerziteta i Gradske biblioteke u Fojnici. Od 1996. radio je kao voditelj marketinga Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i bio član uredništva sarajevskog književnog časopisa Život, čiji izdavač je Društvo pisaca Bosne i Hercegovine.
Zajedno s Krešimirom Šegom pokrenuo je i kao izvršni urednik uređuje dva bosanskohercegovačka dječija lista s hrvatskim kulturnim identitetom: Cvitak – list za sretno djetinjstvo i Školarac – lista za cure i dječake. Glavni i odgovorni je urednik Motrišta, časopisa Matice hrvatske Mostar.

Azemina Krehić višestruko je nagrađivana pjesnikinja, rođena 1992. u Metkoviću.
Dobitnica je nagrade sveučilišnih profesora u Trstu 2019.
Dobitnica je i treće nagrade “Slovo Gorčina” za 2020.
Zastupljena je u “Rukopisima 44” 2021.

Izbor: Kemal Mahić

1621 Posjeta 1 Posjeta danas